Show simple item record

dc.contributor.authorEkdal, Moa
dc.contributor.authorWahlström, Stina
dc.date.accessioned2019-06-17T08:21:17Z
dc.date.available2019-06-17T08:21:17Z
dc.date.issued2019-06-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/60485
dc.description.abstractDet ställs allt högre krav på tillverkande företag att utföra förbättringar samt att bli mer effektiva för att kunna mäta sig mot konkurrenter. Det högre kraven leder även till högre krav på en effektiv lagerstyrning. Därmed väcktes intresset att studera hur lagerstyrning vid ojämn efterfrågan hanteras. Syftet med kandidatuppsatsen har varit att undersöka hur lagerstyrning vid ojämn efterfrågan kan hanteras när det inte är möjligt att utjämna produktionen över året utan att produktion måste ske löpande när efterfrågan uppstår. Problemet får ytterligare en försvårande omständighet när lagernivåerna för tillverkande företag ständigt försöker minskas för att möta effektiviserings målen. Kandidatuppsatsen är skriven inom Industriell och finansiell ekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Ett fallstudie företag har studerats, Pelly System, som upplevt problematik med en av deras produkter, garderobsdörren Nordica. För att kunna besvara frågeställningarna behövdes en djupare teoretisk förståelse. Lagerstyrningsmetoder kan delas in i fyra olika kvadranter, baserat på beställningsintervall och orderkvantitet. Enbart tre lagerstyrningsmetoder: Beställningspunktsystem, Peridobeställningssystem och Silver & Meal, ansågs relevanta att applicera på fallstudie företaget. Studien grundar sig i en kvantitativ undersökning av fallstudie företaget Pelly System. Lagerstyrningen av tre av de komponenter som är unika för produkten har studerats. För att kunna besvara de uppställda forskningsfrågorna, beräknades först kostnader för det nuvarande handlingssätt hos fallstudie företaget. Därefter beräknades kostnader för de tre lagerstyrningsmetoderna som undersöktes, för de tre valda komponenterna. Utifrån studien kan det konstateras att fallstudieföretaget använder sig av ett beställningspunktsystem där deras lagernivåer är uppskattade, baserade på erfarenhet. Många faktorer måste tas i beaktelse gällande hur företag bör hantera sin lagerstyrning för produkter vid ojämn efterfrågan. Silver & Meal var den metod som resulterade i lägre totalkostnader för alla komponenter, men jämfört med periodbeställningssystemet, resulterade den i högre totalkostnad. Genom att använda ett periodbeställningssystem istället för Silver & Meal, kan tid sparas in, då Silver & Meal kräver att efterfrågan prognostiseras. För att företag skall säkerställa att rätt lagerstyrningsmetod används, rekommenderas det att någon iterativ process som görs varje månad på de ett valt antal föregående perioder skall användas. Ifall fallstudieföretaget skulle byta till ett periodbeställningssystem, skulle även lagernivåerna kunna minimeras, vilket är en av slöserierna enligt Lean production.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesIndustriell och finansiell ekonomisv
dc.relation.ispartofseries18/19:4sv
dc.titleEn undersökning av hur lagerstyrning kan hanterasvid ojämn efterfrågan - En fallstudie hos företaget Pelly Systemsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Business Administrationeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionenswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record