• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Från måltidsersättning till energireducerad kost

Abstract
Övervikt och fetma är ett globalt problem som ökar risken för välfärdssjukdomar. Very low energy diet (VLED) är en måltidsersättning som används för att behandla fetma och åstadkomma en snabb viktminskning. Syftet är att studera självrapporterad måltidsfrekvens, ätbeteende och följsamhet till två olika kostplaner och hur det relateras till bibehållen viktminskning. Urvalet i denna undersökning var 67 patienter ur en tidigare genomförd studie över ett år som inleddes med en 12 veckors VLED-behandling. Deltagare som hade förlorat mer än 10 procent i vikt delades in i två grupper med olika upptrappningsupplägg över nio veckor till vanlig kost. Intaget självrapporterades med hjälp av måltidsdagböcker. Med en kvantitativ ansats samlades måltidsfrekvensdagböcker, enkäter och antropometriska värden in från olika tidpunkter över behandlingsåret som därefter analyserades. I måltidsfrekvensdagböcker dokumenterade deltagarna sitt intag i form av tidpunkt, antal huvudmål, mellanmål, dryck och måltidsersättning. För att avgöra följsamhet till kostplanen beräknades det totala antalet avvikelser från det rekommenderade upplägget under hela perioden. Följsamhet innebar att ≤5 avvikelser hade gjorts från kostupplägget under hela upptrappningsperioden. De mest förekommande avvikelserna som gjordes från kostupplägget var att utesluta ett eller fler huvudmål och istället byta ut mot VLED. Resultatet visar att 34% av deltagarna har lyckats bibehålla viktminskningen vid behandlingsslut vecka 52. Signifikant samband kan ses mellan återhållsamhet och följsamhet till kostplanen (p=0,05). Bland deltagare som bibehållit vikten uppgav 82% en hög grad av återhållsamt ätbeteende (p=0,00), vilket tyder på att dessa har begränsat sitt matintag. Återhållsamt ätbeteende och hög grad av följsamhet indikerar på större viktförändring.
Degree
Student essay
Other description
Program: Hälsopromotionsprogrammet Kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Lena Gripeteg Examinator: Christina Berg Antal sidor: 34 (inklusive bilagor) Termin/år: Vt 2019
URI
http://hdl.handle.net/2077/61534
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_61534_1.pdf (505.9Kb)
Date
2019-08-13
Author
Chebil, Sarra
Kvint, Hanna H
Keywords
bibehållen viktminskning
emotionellt ätbeteende
fetma
följsamhet
måltidsfrekvens
självrapportering
VLED
återhållsamt ätbeteende
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV