• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Granskning av svenska matkassar – en kvantitativ tvärsnittsstudie om fettinnehåll och fettkvalitet i relation till de Nordiska Näringsrekommendationerna.

Sammanfattning
Den digitala näthandeln växer sig allt starkare. Under de nästkommande åren beräknas den digitala matvaruhandeln expandera och företag inom branschen erbjuder redan idag färdigkomponerade måltider till hela familjen. I denna tvärsnittsstudie undersöks fyra matkasseföretag med hjälp av en kvantitativ forskningsansats. Syftet är att granska kommersiella matkassars fettkvalitet och fettinnehåll i relation till de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012. Resultatet visar att samtliga matkassar överskrider rekommendationen för mättat fett. 5 av 9 matkassar överskrider rekommendationen för totalt fettintag och ingen matkasse uppnår rekommendationen att enkelomättat fett och fleromättat fett ska utgöra 2/3 av det totala fettintaget. Ytterligare resultat indikerar att matkassarna överskrider det totala energiinnehållet per måltid för kvinnor i alla åldrar och män mellan 61- 74 år enligt de Svenska Näringsrekommendationernas (2005) riktlinjer för måltidsordning. De slutsatser som kan dras från denna studie är att matkasseföretagen inte följer de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 om att begränsa mättat fett, däremot finns det utrymme för konsumenterna att på egen hand begränsa sitt intag av mättat fett under resterande delar av dagen. Denna studiedesign kan inte avgöra vilka hälsoeffekterna blir av en långvarig konsumtion av matkassar. För att uppnå sina hälsolöften bör matkasseföretagen begränsa livsmedel med hög andel mättat fett och omfördela fettsammansättningen så att enkelomättat fett och fleromättat fett utgör en större andel av det totala fettintaget.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Program: Hälsopromotion Kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Daniel Arvidsson Examinator: Agneta Sjöberg Antal sidor: 30 Termin/år: Vt2019
URL:
http://hdl.handle.net/2077/61543
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_61543_1.pdf (1.327Mb)
Datum
2019-08-14
Författare
Sjögren, Jennifer K.
Lindblom, Matilda
Nilsson, Sofia
Nyckelord
Fett
fettkvalitet
mättat fett
energiintag
måltid
riskfaktor
matkassar
Nordiska Näringsrekommendationer
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV