Visa enkel post

dc.contributor.authorSjögren, Jennifer K.
dc.contributor.authorLindblom, Matilda
dc.contributor.authorNilsson, Sofia
dc.date.accessioned2019-08-14T11:11:30Z
dc.date.available2019-08-14T11:11:30Z
dc.date.issued2019-08-14
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/61543
dc.descriptionProgram: Hälsopromotion Kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Daniel Arvidsson Examinator: Agneta Sjöberg Antal sidor: 30 Termin/år: Vt2019sv
dc.description.abstractDen digitala näthandeln växer sig allt starkare. Under de nästkommande åren beräknas den digitala matvaruhandeln expandera och företag inom branschen erbjuder redan idag färdigkomponerade måltider till hela familjen. I denna tvärsnittsstudie undersöks fyra matkasseföretag med hjälp av en kvantitativ forskningsansats. Syftet är att granska kommersiella matkassars fettkvalitet och fettinnehåll i relation till de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012. Resultatet visar att samtliga matkassar överskrider rekommendationen för mättat fett. 5 av 9 matkassar överskrider rekommendationen för totalt fettintag och ingen matkasse uppnår rekommendationen att enkelomättat fett och fleromättat fett ska utgöra 2/3 av det totala fettintaget. Ytterligare resultat indikerar att matkassarna överskrider det totala energiinnehållet per måltid för kvinnor i alla åldrar och män mellan 61- 74 år enligt de Svenska Näringsrekommendationernas (2005) riktlinjer för måltidsordning. De slutsatser som kan dras från denna studie är att matkasseföretagen inte följer de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 om att begränsa mättat fett, däremot finns det utrymme för konsumenterna att på egen hand begränsa sitt intag av mättat fett under resterande delar av dagen. Denna studiedesign kan inte avgöra vilka hälsoeffekterna blir av en långvarig konsumtion av matkassar. För att uppnå sina hälsolöften bör matkasseföretagen begränsa livsmedel med hög andel mättat fett och omfördela fettsammansättningen så att enkelomättat fett och fleromättat fett utgör en större andel av det totala fettintaget.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectFettsv
dc.subjectfettkvalitetsv
dc.subjectmättat fettsv
dc.subjectenergiintagsv
dc.subjectmåltidsv
dc.subjectriskfaktorsv
dc.subjectmatkassarsv
dc.subjectNordiska Näringsrekommendationersv
dc.titleGranskning av svenska matkassar – en kvantitativ tvärsnittsstudie om fettinnehåll och fettkvalitet i relation till de Nordiska Näringsrekommendationerna.sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post