Visa enkel post

dc.contributor.authorHopkins, Emma
dc.contributor.authorJonsson, Ida
dc.date.accessioned2019-08-14T13:20:07Z
dc.date.available2019-08-14T13:20:07Z
dc.date.issued2019-08-14
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/61552
dc.descriptionProgram: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap. Nivå: Grundnivå Handledare: Cecilia Magnusson Sporre Examinator: Anna Post Antal sidor: 40 (inklusive bilagor) Termin/år: VT2019sv
dc.description.abstractAtt tillgodose de äldres energibehov är idag en utmaning för kommunerna. Livsmedelsverkets rekommendationer för äldreomsorgen ger råd för hur man bör arbeta med måltiderna för att främja aptit och måltidsglädje och på det sätt kunna tillgodose energin. Det rekommenderas små, energitäta mellanmål för att komplettera de övriga måltiderna. Hur detta skall tolkas och sedan appliceras i praktiken är upp till varje verksamhet. I studien har det utformats ett förslag till ett koncept med små rätter i en medelstor kommun i Sverige. Syftet med studien är att utveckla och implementera ett mellanmålskoncept i äldreomsorgen för att främja matglädjen ur ett sensoriskt och gastronomiskt perspektiv. En fallstudie har utförts genom en förstudie av hur det arbetas i kommunen idag därefter utvecklades recept vilket resulterade i ett mellanmålskoncept. Konceptet tillämpades och testades under tre dagar, på 11 olika avdelningar i kommunen. Därefter utvärderades det genom en fokusgruppsintervju. Resultatet från mellanmålskonceptet har visat att det är möjligt att erbjuda sina boende en valmöjlighet genom smårätterna. Det har kommit fram att konceptet har ett fungerande arbetssätt både hos omsorgspersonal och kökspersonal samt att det är viktigt att kommunicera över gränserna. De boende uppskattar det gastronomiska och sensoriska med mellanmålen, det vill säga texturen, smakerna och utseendet på rätterna. Energiintaget är viktigare än näring för de äldre och att känna lust och glädje till att äta ger en bättre aptit. Personalen har upplevt att de boende har visat tecken för en god aptit vilket ökar måltidsglädjen och vilket kan bidra till ett högre energiintag.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectaptitsv
dc.subjectmatglädjesv
dc.subjectmåltidsservicesv
dc.subjectundernäringsv
dc.subjectäldreomsorg mot äldresv
dc.titleMåltidglädje - ett samarbete över gränserna En fallstudie om implementering av ett mellanmålskoncept i äldreomsorgen.sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post