Visa enkel post

dc.contributor.authorHemmingberg, Emma
dc.contributor.authorTell, Frida
dc.date.accessioned2019-08-14T13:26:19Z
dc.date.available2019-08-14T13:26:19Z
dc.date.issued2019-08-14
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/61553
dc.descriptionProgram: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap Nivå: Grundnivå Handledare: Cecilia Magnusson Sporre Examinator: Anna Post Antal sidor: 41 sidor (inklusive bilagor) Termin/år: Vt 2019sv
dc.description.abstractAllt fler människor i Sverige blir äldre och har behov ett behov av extra omsorg. Måltiderna fyller en viktig funktion i arbetet på äldreboenden och är betydelsefull ur flera perspektiv än enbart fokus på maten. FAMM-modellen kan vara en behjälplig modell för att förbättra måltidsupplevelsen (Gustafsson, Öström, Johansson & Mossberg, 2006). Syftet i denna studie är att utifrån FAMM-modellens aspekter undersöka måltidsmiljön på två avdelningar på ett särskilt boende och jämföra dessa med varandra, för att synliggöra vad som påverkar måltidsupplevelsen. De metoder som använts för att besvara frågeställningarna är enskilda intervjuer med brukare, gruppintervjuer med vårdpersonal samt observationer av måltidsverksamheten. Resultatet som framkom var att samtliga intervjupersoner på de båda avdelningarna framhåller att kvaliteten på maten är hög. Samtliga brukare uppskattade mötet med personalen vid måltiderna. De framhöll vikten av att få samtala med personalen samt hjälp vid matsituation. Det var något som också personalen lyfte fram som ett viktigt mål för dem i deras arbete, att sitta med vid måltiderna för att bidra till en god social samvaro. Det som skilde avdelningarna åt var att samtliga brukare på den somatiska avdelningen uppskattade gemenskapen brukare emellan samt upplevde en bra helhetsupplevelse av måltiden. På korttidsboendet var de inte lika positiva till den sociala stunden vid måltiderna, vilket kan bero på att brukarna på boendet inte kände varandra på samma sätt och inte skapat relation till varandra och personal. I studien framkom det att brukarna ansåg att mötet med personalen och produkten, det vill säga mat och dryck var de faktorer som var viktigast för måltidsupplevelsen.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectBrukaresv
dc.subjectFAMMsv
dc.subjecthälsasv
dc.subjectmåltidsv
dc.subjectäldresv
dc.titleMåltidsupplevelsen inom äldreomsorgen -inte bara mat. En kvalitativ studie på ett särskilt boende i Västra Götalandsregionensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post