dc.description.abstract | Syftet med studien är att se hur elever i årskurs två till fyra resonerar kring sin identitet på både individnivå och gruppnivå. Fokus har därför lagts på hur grupptryck påverkar identiteten och även hur skolan, i detta fall lärarna, har för inflytande på såväl elevernas identitetsskapande och grupptryck som finns i kamratgrupperna i skolan.
Vi har arbetat utifrån den kvalitativa metoden för att på bästa sätt besvara våra frågeställningar, och för att få en djupare förståelse för elevernas uppfattning om identitetsskapande och grupptryck. Vi har använt oss av frågeformulär med öppna frågor till både lärare och elever som behandlade deras individuella syn på identitet och grupptryck, samt har vi haft fokusgrupper. Diskussionerna i fokusgrupperna var uppbyggt kring innehållet i två korta filmklipp med tillhörande diskussionsfrågor. Det första filmklippet behandlade identitet och det andra filmklippet behandlade grupptryck. Sammanlagt hade vi tre fokusgrupper, årskurs två till fyra.
Det vi kommit fram till i vår studie är att elevernas relationer till kompisgruppen är viktiga. Med detta menar vi att eleverna anser att vara som sina kompisar är viktigt för att passa in och inte känna sig utanför. Eleverna tycker också att det är viktigt att vara nöjd med den man är, men att det ibland kan vara svårt att känna så eftersom de ibland känner att de vill vara någon annan eller vara som någon annan, speciellt vid de situationer som de känner att de inte passar in i gruppens normer.
Studien är viktigt för läraryrket eftersom den behandlar hur läraren kan hjälpa eleverna att utveckla bra självkänsla och ett kritiskt förhållningssätt till normer, och tillsammans sätta regler och normer för det demokratiska förhållandet i klassen. Lärare kan använda sitt inflytande för att kunna styra grupptryck åt ett positivt håll för alla elever. | sv |