dc.contributor.author | Hafström, Felix | |
dc.contributor.author | Trysberg, Christoffer | |
dc.date.accessioned | 2020-02-13T14:41:33Z | |
dc.date.available | 2020-02-13T14:41:33Z | |
dc.date.issued | 2020-02-13 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/63372 | |
dc.description.abstract | På framgångsrika företag har det många gånger visat sig att en nyckelfaktor till framgången
varit att de som arbetar på företaget trivs på sin arbetsplats samt att de haft bra sociala
relationer med varandra. I vissa miljöer är det lättare att få företagets personal att trivas på sitt
arbete genom spännande och motiverande arbetsuppgifter, möjlighet till personlig utveckling
samt utrymme för att göra karriär. Hur ser det då ut på ett allmänt uppfattat tråkigt och
monotont arbete där utrymmet för spännande och motiverande arbetsuppgifter, personlig
utveckling och karriärmöjligheter är begränsade? Vår studie handlar därför om hur man
arbetar med att förbättra de sociala relationerna och öka trivseln i en mindre spännande
arbetsmiljö. För att utreda detta har en kvalitativ flerfallstudie gjorts, där intervjuer
genomfördes på två lagerarbeten. Anledningen till att lagerarbeten valdes är att det generellt
ses som tråkigt och monotont och därför passar bra för rapportens syfte. Vi ville utreda på
vilka olika sätt chefer i sådana miljöer arbetar med att förbättra de sociala relationerna och
öka trivseln hos lagerarbetarna, hur dessa lagerarbetare uppfattar detta arbete samt vilka
utmaningar som finns. Det vi kom fram till var att för att förbättra de sociala relationerna och
öka trivseln så försöker chefer skapa en platt organisation för att främja ett öppet
kommunikationsklimat. Chefer försöker även få bort ett “vi och dom” inom organisationen
för att på så sätt förbättra stämningen mellan personalen. Chefer arbetar även med medel som
lön, arbetsförhållanden och anställningsförmåner för att öka trivseln. Till sist vill de få sin
personal att arbeta tillsammans för att det i sig skapar trivsel och förbättrar de sociala
relationerna. Lagerpersonalen i sin tur tyckte att chefernas arbete med trivsel i dagsläget var
viktigt men hade önskat mer arbete i de dagliga processerna för att förbättra trivseln och de
sociala relationerna samt att det var viktigt för dem att bli sedda och få erkännande. Den
största utmaningen med detta arbete var enligt både chefer och lagerarbetare att lagerarbetarna
har olika preferenser och egenskaper och därför tar åt sig arbetet med trivsel på olika sätt. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Management och organisation | sv |
dc.relation.ispartofseries | 19:39 | sv |
dc.subject | Trivsel | sv |
dc.subject | sociala relationer | sv |
dc.subject | arbetsintensiva företag | sv |
dc.title | Sociala relationer och trivsel i arbetsintensiva företag | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Business Administration | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen | swe |
dc.type.degree | Student essay | |