Passager i tid – berättelser om is: Magdalenefjorden, Svalbard 1818 - 2016
Sammanfattning
I grupputställningen Hungry Planet presenterades en serie arbeten från Magdalenefjorden, Svalbard. Arbetet är ett samarbete med glaciologen vid Stockholms Universitet, professor Per Holmlund. Vi har flera års erfarenhet av att arbeta här och det finns ett historiskt underlag som ger oss 400 år av berättelser från platsen och erfarenheter från fältarbeten visar att fjorden de senaste 200 åren genomgått en stor förändring i så snabb takt. Den globala uppvärmningen drabbar Arktis dubbelt så hårt. Vi arbetar med en idé om vi kallat ’den långa berättelsen’ vilket handlar om att i ett tvärvetenskapligt perspektiv skapa en dialog med historien och genom dess exempel tala om samtiden och förändringar i naturen, orsakade av människans påverkan i en av jordens känsligaste ekosystem. För mer beskrivning av verkets bakrund och relation till min forskning se artikel i bilaga publicerad 2019 och registrerad i GUP.
Beskrivning av projektet
Forskningsprojektet som verket ingår i är ett pågående projekt sedan 2011 och fokuserar på förändringen av landskapet i nordvästra Spetsbergen. Projektet utgår från att vi behöver nya föreställningar om de komplexa effekterna av global uppvärmning och klimatförändringar som följd. Visuellt baserad forskning skapar en tvärvetenskaplig plattform för samverkan mellan konst och vetenskap som kan expandera de verktyg forskningen har för att visualisera och kommunicera dessa effekter. Klimatförändringar är verklighet och de påverkar Arktis mest av alla områden på jorden. Det som händer i den globala uppvärmningen drabbar Arktis dubbelt så hårt. Därför arbetar vi på Svalbard som bas för de verktyg för berättande och vetenskapliga studier som vi har som mål att utveckla. Genom projektet utvecklas visuella verktyg som ger oss bilden av ett landskap i förändring och låter oss resa genom tid med hjälp av historiska bilder som kan sammanlänkas med bilder från dagens vyer av de platser vi kan besöka. Vi prövar nya vägar att tala om en problematik som angår alla men som det är av stor betydelse att de generationer som nu har makten tar på största allvar för att säkra en hållbar framtid för kommande generationer. Konsten har en förmåga att på ett direkt sätt tala till människor och kanske kan den förmågan vara en del av en lösning på att hitta utökade modeller för att visa samband över tid och klimatförändringens pågående och kommande effekter.
I projektet arbetar vi med en idé om vad vi kallat ’den långa berättelsen’ vilket handlar om att i ett tvärvetenskapligt perspektiv skapa en dialog med historien och genom dess exempel tala om samtiden och förändringar i naturen, orsakade av människans påverkan. Med visuellt baserade metoder och uttryck vill vi skapa en plattform där historien och samtiden möts för en berättelse som inte har ett definierat slut utan är öppen framåt och där resultatet genom transparens och samarbete kan överlämnas till nästa generation av forskare, visuella praktiker och engagerad allmänhet att följa upp och bestämma vart man vill att den skall ta vägen. Tanken här är att bryta domedagsperspektivet som allt oftare genomsyrar föreställningen om klimatförändringar. Vår forskning har som mål att tala om att allt hänger samman och naturens värde på ett sätt som inkluderar en föreställning om att en frisk och levande jord är en bas för våra livsbetingelser.
Vi har valt Magdalenefjorden på Svalbard som fokus i projektet då vi har flera års erfarenhet av att arbeta där och här finns ett historiskt underlag som ger oss 400 år av berättelser från platsen och vi vet av erfarenheter från fältarbeten att fjorden de senaste 200 åren genomgått en stor förändring och att landskapet förändras i så snabb takt att det är av stort värde att dokumentera platsen för att tala om hur det Arktiska landskapet indirekt och ibland direkt påverkas av vår livsstil och hur det spelar en viktig roll i det globala ekosystemet.
Typ av arbete
Fotografier
Offentliggjord i
Konsthallen Passagen, Linköping Utställningen ”Hungry Planet” Curator, Peter Ojstersek
Fil(er)
Datum
2019-08-15Upphovsman
Martinsson, Tyrone
Publikationstyp
artistic work
Språk
swe