• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Franchising

En kvalitativ studie om möjligheter och hinder i två olika restauranger

Sammanfattning
Människor söker allt mer genuina och unika upplevelser vid restaurangbesök. Man vill uppleva något annorlunda och få njuta av en god måltid i en behaglig miljö. Franchising är allt vanligare i restaurangverksamheter och ger möjlighet för egenföretagaren att kunna expandera sin verksamhet på ett kostnadseffektivt sätt och kunna erbjuda sin affärsidé till fler gäster. Syftet med studien är att utforska franchiseverksamhet i två olika restauranger utifrån chefernas synvinkel samt ur ett kundperspektiv. En kvalitativ studie gjordes med semistrukturerade intervjuer med restaurangcheferna och dolda och delvis deltagande observationer genomfördes på plats i restaurangerna genom författarens upplevelse dvs kundperspektivet. Av resultatet framgick att det finns ett flertal möjligheter och hinder inom franchising. Möjlighet att styra verksamheten noga inom service, matutbud, kvalitet på råvaror, miljötänkande och personalutbildning genom handböcker lyftes fram. Hinder är främst att nytänkande och flexibilitet har svårt att utvecklas i verksamheterna på grund av långa beslutsvägar. Författaren kunde observera tydliga brister i den lokala anpassningen dvs. brister vad gäller miljöanpassning, service och delar av kvalitét på rätterna som serverades. Studien ger ökad kunskap och en del idéer för en kostekonom som vill försöka driva en verksamhet annorlunda och utveckla nya tankar inom såväl privata som offentliga måltidsverksamheter.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomprogrammet med inriktning i ledarskap Ht: 2019 Handledare: Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell Examinator: Christina Berg
URL:
http://hdl.handle.net/2077/64125
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_64125_1.pdf (379.4Kb)
Datum
2020-04-16
Författare
Sulkvist, Anja
Nyckelord
Franchising
koncept
FAMM
Restaurang
Måltid
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV