Visa enkel post

dc.contributor.authorSulkvist, Anja
dc.date.accessioned2020-04-16T10:40:28Z
dc.date.available2020-04-16T10:40:28Z
dc.date.issued2020-04-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/64125
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomprogrammet med inriktning i ledarskap Ht: 2019 Handledare: Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell Examinator: Christina Bergsv
dc.description.abstractMänniskor söker allt mer genuina och unika upplevelser vid restaurangbesök. Man vill uppleva något annorlunda och få njuta av en god måltid i en behaglig miljö. Franchising är allt vanligare i restaurangverksamheter och ger möjlighet för egenföretagaren att kunna expandera sin verksamhet på ett kostnadseffektivt sätt och kunna erbjuda sin affärsidé till fler gäster. Syftet med studien är att utforska franchiseverksamhet i två olika restauranger utifrån chefernas synvinkel samt ur ett kundperspektiv. En kvalitativ studie gjordes med semistrukturerade intervjuer med restaurangcheferna och dolda och delvis deltagande observationer genomfördes på plats i restaurangerna genom författarens upplevelse dvs kundperspektivet. Av resultatet framgick att det finns ett flertal möjligheter och hinder inom franchising. Möjlighet att styra verksamheten noga inom service, matutbud, kvalitet på råvaror, miljötänkande och personalutbildning genom handböcker lyftes fram. Hinder är främst att nytänkande och flexibilitet har svårt att utvecklas i verksamheterna på grund av långa beslutsvägar. Författaren kunde observera tydliga brister i den lokala anpassningen dvs. brister vad gäller miljöanpassning, service och delar av kvalitét på rätterna som serverades. Studien ger ökad kunskap och en del idéer för en kostekonom som vill försöka driva en verksamhet annorlunda och utveckla nya tankar inom såväl privata som offentliga måltidsverksamheter.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectFranchisingsv
dc.subjectkonceptsv
dc.subjectFAMMsv
dc.subjectRestaurangsv
dc.subjectMåltidsv
dc.titleFranchisingsv
dc.title.alternativeEn kvalitativ studie om möjligheter och hinder i två olika restaurangersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post