Mer hälsosam än de flesta: Bättre-än-andra effekten och hälsosamt ätande
Abstract
För att undersöka om det fanns en bättre-än-andra effekt för hälsosamt ätande, samt om större kognitiv tillgänglighet förstärkte effekten, utfördes ett online experiment med mellangruppsdesign (N = 215).
Deltagarna randomiserades till en av tre grupper - en kontrollgrupp och två experimentgrupper - som fick utföra minnesframtagningsuppgifter (relaterade
till hälsosamt ätande) med olika svårighetsgrad. Hypoteserna var att en bättre-än-andra effekt skulle kunna observeras, samt att den skulle påverkas av
kognitiv tillgänglighet, så att gruppen som fick den lättaste minnesframtagningsuppgiften skulle uppvisa störst bättre-än-andra effekt. Resultaten visade på en signifikant bättre-än-andra effekt för hälsosamt
ätande, och indikerade att effekten påverkades av kognitiv tillgänglighet i den förväntade riktningen. Slutsatsen blev, utifrån diskussionen, att bättre-än-andra effekten kan vara en viktig mekanism för människors välmående.
Degree
Student essay