Effekt av mjölk och mjölkpulver på bentäthet hos friska postmenopausala kvinnor
Abstract
Sammanfattning
Titel: Effekt av mjölk och mjölkpulver på bentäthet hos
friska postmenopausala kvinnor
Författare: Lina Johansson och Ebba Svensson
Handledare: Klara Sjögren
Examinator: Jenny van Odijk
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2020-04-02
Bakgrund: Osteoporos är ett globalt hälsoproblem som uppskattningsvis leder till 200
miljoner frakturer per år. I Sverige sker omkring 70 000 frakturer årligen som bidrar till
försämrad livskvalitet, ökad risk för död samt stora kostnader för sjukvården. Sjukdomen
drabbar främst kvinnor efter menopaus samt äldre, då dessa perioder innebär att det finns en
obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av skelettet. Det finns belägg för att kalcium och
vitamin D är viktiga näringsämnen för benhälsan och då dessa finns att hitta i mjölk verkar
det kunna ha en positiv effekt på benhälsan.
Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att undersöka det vetenskapliga
underlaget för om mjölk eller mjölkpulver kan minska förlusterna i benmassa hos friska
postmenopausala kvinnor.
Sökväg: En systematisk litteratursökning gjordes i databaserna Pubmed och Scopus.
Sökorden var ”osteoporosis”, ”bone disease, metabolic”, ”bone density”, ”milk”, ”diary
products”, ”middle aged”, “random” och “blind”.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var randomiserade kontrollerade humanstudier skrivna på
svenska eller engelska. Andra inklusionskriterier var mjölk med max 1% fettinnehåll i
interventionsgruppen och att studien skulle pågått i minst ett år. Dessutom inkluderades
studier som mätt bentäthet med hjälp av DXA. Exklusionskriterier var studier där mjölk
kombinerades med livsstilsintervention eller med andra mejeriprodukter. Utöver detta
exkluderades artiklar som studerat tillskott samt används CACE som statistisk analysmodell.
Datainsamling och analys: I de slutgiltiga sökningarna exkluderades primärt artiklar baserat
på titel, därefter utifrån abstrakts baserat på inklusions- och exklusionskriterier. Detta
resulterade i att tio artiklar lästes i fulltext där sedan tre artiklar kvalitetsgranskades enligt
Statens Beredning för Medicinsk och Social Utvärderings (SBU) mall. Evidensgradering
gjordes därefter med hjälp av SBU:s mall för GRADE.
Resultat: Tre studier granskades och resulterade i en med låg och två med medelhög
studiekvalitet. Totalt ingick 473 kvinnor i studierna som alla pågick i minst ett år. Två av
3
studierna använde 50 gram mjölkpulver per dag (800 respektive 1200 mg kalcium samt sex
respektive tio g vitamin D) som intervention medan den tredje studien använde tre liter
mjölk per vecka (1600 mg kalcium per liter). Utöver kalcium och vitamin D varierade
näringsinnehållet med olika mineraler i skiftande mängd. Ingen av studierna använde placebo
i kontrollgruppen. Två av tre studier visar signifikanta värden för minskade förluster av
benmassa i ländrygg, medan en av två studier visar signifikanta värden för höft. Vid
evidensgradering nedgraderades dock den vetenskapliga evidensen baserat på rapporteringsoch
behandlingsbias.
Slutsats: Det finns låg (++) vetenskaplig evidens för att mjölk och mjölkpulver kan minska
förlust av benmassa hos postmenopausala kvinnor.
Nyckelord: postmenopausala, mjölk, osteoporos
4
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: The Effect of Milk and Milk powder on Bone Density in Healthy
Postmenopausal Women
Author: Lina Johansson and Ebba Svensson
Supervisor: Klara Sjögren
Examiner: Jenny van Odijk
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: April 2nd, 2020
Background: Osteoporosis is a global health issue leading to approximately 200 million
fractures each year. Around 70 000 fractures occur in Sweden annually, which leads to
impaired quality of life, increased risk of death and major costs in health care. Women after
menopaus and elderly are more affected since these periods of life implicate an unbalance
between bone resorption and bone formation. There is evidence for calcium and vitamin D
having positive effect on bone density, and since milk contains these nutrients it may have a
favourable outcome on bone density.
Objective: The objective of this systematic review was to examine the scientific evidence
regarding if milk or milk powder can reduce the bone loss in healthy postmenopausal women.
Search strategy: A systematic literature search was conducted in the databases PubMed and
Scopus. Keywords were ”osteoporosis”, ”bone disease, metabolic”, ”bone density”, ”milk”,
”diary products”, ”middle aged”, random” and blind”.
Selection criteria: Inclusion criteria were randomized controlled trials in humans, written in
Swedish or English and a minimum length of one year. Other criteria were skimmed milk in
the intervention group and that bone density was measured by DXA. Exclusion criteria were
studies where milk was combined with lifestyle interventions or with other dairy products. In
addition, studies with supplement or using CACE as a statistic model of analysis were
excluded.
Data collection and analysis: In the final searches were articles primarily excluded based on
titles, and then on abstracts based on our criteria. Ten articles were read in full and the quality
of three of them were assessed according to Assessment of Social Services´s (SBU) template
for randomized controlled trials. Grading of evidence was accomplished using SBU´s
template for GRADE.
Main results: The quality of the three studies were identified as one low and two medium
high. In total 473 women were included in the studies which lasted minimum one year. Two
of the studies used 50 grams of milk powder per day as the intervention (800 mg calcium, 6
5
g vitamin D and 1200 mg calcium, 10 g vitamin D, respectively) while the third study used
three liters of milk per week (1600 mg calcium per liter). None of the studies gave placebo to
the control group. Two of three studies showed significant results for reduced losses of bone
mass in spine, while one of two studies showed significant results for hip. When Grading the
scientific evidence, the studies were downgraded based on reporting bias and performance
bias.
Conclusions: There is low scientific evidence (++) that milk and milk powder can reduce the
bone loss in postmenopausal women.
Keywords: postmenopausal, milk, osteoporosis
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2020-06-22Author
Johansson, Lina
Svensson, Ebba
Keywords
postmenopausala, mjölk, osteoporos
postmenopausal, milk, osteoporosis
Language
swe