Öppna data ur ett förvaltningsperspektiv - en studie om värdekonflikter i kommunal förvaltning
Abstract
Syfte: Syftet med studien är att undersöka huruvida värdekonflikter är en orsak till att Sverige ligger bakom andra länder i frågan om öppna data. Den potentiella konflikt som undersöks är mellan de yrkesgrupper som värdesätter skyddande av information i verksamheten och de yrkesgrupper som värdesätter att verksamheten utvecklar öppna data, samt hur dessa värden balanseras.
Teori: Studien utgår från ambidexteritetsteorin som innefattar två krockande logiker: innovation (exploration) och dagligt arbete (exploitation), samt två idealtyper som förespråkar respektive logik; eldsjälen och byråkraten.
Metod: I studien har yrkesgrupper inom tre förvaltningar i Göteborgs Stad intervjuats och kompletterats med sekundärdata från dataskyddsombuden i Göteborgs Stad.
Resultat: Byråkrater i kommunala förvaltningar värdesätter skyddande av information och eldsjälar värdesätter utveckling av verksamheten för att möjliggöra publicering av öppna data. Yrkesgrupperna representerar respektive värde vilket resulterar i en värdekonflikt. Värdekonflikten resulterar i sin tur i ett avstånd mellan yrkesgrupperna, där eldsjälarna i någon mån definierar bort byråkraterna ur processen och försvårar utvecklingen av öppna data.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2020-06-22Author
Nuldén, Karen
Keywords
Öppna data
Disruptiv teknologi
Värdekonflikter
Innovation
Byråkrati
Ambidexteritet
Language
swe