Föräldrars upplevelse av att vänta på en neuropsykiatrisk utredning för sitt barn
Parents' experience of waiting for a neuropsychiatric examination for their child
Abstract
Bakgrund: Antalet barn som diagnostiseras med neuropsykiatriska diagnoser ökar i Sverige och väntetiden till att genomgå en neuropsykiatrisk utredning är i Västra Götalandsregionen ofta över ett år. Då tidigare forskning främst belyser hur situationen är för föräldrar där barnet redan har en neuropsykiatrisk diagnos finns det anledning att uppmärksamma föräldrars upplevelse av väntetiden innan en utredning.
Syfte: Att belysa föräldrars upplevelse av att vänta på en neuropsykiatrisk utredning för sitt barn.
Metod: En kvalitativ metod valdes för denna studie. Nio föräldrar intervjuades genom semistrukturerade intervjuer. Intervjuerna spelades in, transkriberades och analyserades genom en kvalitativ innehållsanalys.
Resultat: Dataanalysen resulterade i tre kategorier och sju underkategorier. Kategorierna är Barnets mående ställer krav på handling, Livssituationen väcker känslor och Behoven som uppstår. Barnets mående ställer krav på handling innefattar de aktiva handlingar som föräldrarna själva tar till för att påverka sin, barnets och familjens situation. Livssituationen väcker känslor beskriver de känslor som uppkommer hos föräldrarna i situationen de befinner sig i. Slutligen innefattar Behoven som uppstår de behov hos föräldrarna som på olika sätt bör besvaras för att situationen ska upplevas hanterbar.
Slutsats: Resultatet i denna studie ger en fördjupad förståelse av hur det är att som förälder vänta på en neuropsykiatrisk utredning för sitt barn. Föräldrarna behöver få bekräftelse, stöd och kontinuerlig information under hela väntetiden. Specialistsjuksköterskan har en viktig roll i att alltid lyssna och ta föräldraoro på allvar och kan i sin profession inta rollen som en personlig kontakt för föräldrarna att vända sig till vid behov.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2020-06-25Author
Duberg, Anna
Arp Lindström, Johanna
Keywords
Föräldrar
familj
neuropsykiatriska diagnoser
utredning
stöd