Effekten av måltidsfrekvens på HbA1c fasteplasmaglukos hos vuxna vid typ 2-diabetes En systematisk översiktsartikel
Abstract
Sammanfattning
Titel: Effekten av måltidsfrekvens på HbA1c och fasteplasmaglukos hos
vuxna vid typ 2-diabetes - En systematisk översiktsartikel
Författare: Ida Andersson och André Hesselink
Handledare: Heléne Bertéus Forslund
Examinator: Jenny van Odijk
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2020-04-01
Bakgrund: Idag lever fler än 463 miljoner med diabetes, ca 90% utgörs av typ 2-diabetes
mellitus (T2DM). Översiktligt behandlingsmål vid T2DM är att förhindra och försena
diabeteskomplikationer. Kosten är central i behandlingen där regelbundna måltider sägs
kunna bidra till god metabol kontroll. Socialstyrelsen kom 2011 ut med information om att
det saknas vetenskaplig evidens att rekommendera regelbundna måltider vid T2DM. Efter
detta har nya studier kommit ut om ämnet vilket motiverar en granskning av dagens
forskning.
Syfte: Att studera den evidens som finns om måltidsfrekvens vid T2DM och undersöka om
ett visst antal måltider kan bidra till en förbättring av HbA1c eller fasteplasmaglukos (FPG).
Sökväg: I litteratursökningen användes PubMed och Scopus. I Cochrane kontrollerades
tidigare genomförda systematiska översiktsartiklar.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier: Vuxna med T2DM, humanstudier, RCT-studier,
intervention om en ändring av antal måltider/dag. Effektmått: HbA1c och FPG.
Exklusionskriterier: Pre-diabetes, nedsatt glukostolerans, flera interventioner samtidigt.
Datainsamling och analys: Litteratursökningen resulterade i 1753 träffar varav 13 artiklar
inkluderades efter kontroll av titel och abstract. Efter fulltextgranskning inkluderades sex
artiklar vidare till kvalitetsgranskning och evidensgradering.
Resultat: För HbA1c och FPG visades en signifikant effekt i två studier. Papakonstantinou et
al. (n=12, I=6 måltider / dag, K=3 måltider/dag) visade förbättring på HbA1c, -0,37 (p<0,001).
Kahleova et al. (n=54, I=6 måltider/dag, K=2 måltider/dag) visade försämring på FPG, +0,31
(p=0.004). Övriga studier visade inga signifikanta skillnader.
Slutsats: Det finns begränsad vetenskaplig evidens (++) att måltidsfrekvens påverkar HbA1c
och FPG hos vuxna med T2DM.
Nyckelord: Typ 2 diabetes mellitus, måltidsordning, HbA1c, glukos
2
Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Abstract
Title: The effect of meal frequency on HbA1c and fasting plasma glucose
in adults with type 2 diabetes - A systematic review
Authors: Ida Andersson and André Hesselink
Supervisor: Heléne Bertéus Forslund
Examiner: Jenny van Odijk
Programme: Programme in Dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: April 1, 2020
Background: Diabetes affects the lives of over 463 million people, globally, with type 2
diabetes (T2DM) accounting for ca. 90% of cases. The main treatment strategy for T2DM
involves the prevention of both short- and long-term complications. Diet plays a central role
and regular meal-times are often cited as a key factor in promoting good metabolic control. In
2011, Sweden’s National Board of Health and Welfare stated that there was no scientific
evidence that regular meal-times benefited patients with T2DM. However, new clinical
studies in this area have been published and a review of the available literature is warranted.
Objectives: To review the evidence regarding meal frequency and T2DM and whether the
number of meals per day can improve levels of HbA1c or fasting plasma glucose (FPG).
Search strategy: Databases searched included PubMed and Scopus, as well as Cochrane to
control for previously published systematic reviews.
Selection criteria: Adults with T2DM, human RCT-studies, interventions related to changes
in number of meals per day. Outcomes: HbA1c and FPG. Studies related to pre-diabetes;
glucose intolerance; and with multiple, simultaneous interventions were excluded.
Data collection and analysis: The literature search resulted in 1753 articles of which 13
were identified as relevant after a review of title and abstract. After a full-text review, six
articles were selected for assessment of study design and evidence quality.
Main results: Two studies showed a significant effect on the outcomes HbA1c and FPG.
Papakonstantinou et al. (n=12, I=6 meals/day, K=3 meals/day) showed an improvement in
HbA1c, -0.37 (p<0.001). Kahleova et al. (n=54, I=6 meals/day, K=2 meals/day) showed a
negative effect on FPG, +0.31 (p=0.004). Other studies showed no significant differences.
Conclusion: There is limited scientific evidence (++) that meal frequency has an effect on
HbA1c and FPG among adults with T2DM.
Keywords: Type 2 diabetes, meal-timing, HbA1c, glucose
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2020-07-02Author
Hesselink, André
Andersson, Ida
Keywords
Typ 2 diabetes mellitus, måltidsordning, HbA1c, glukos
Type 2 diabetes, meal-timing, HbA1c, glucose
Language
swe