En studie om hur livsmedelsbutiker arbetar för att minska matsvinnet
Abstract
Matsvinn är ett globalt problem som bidrar till ett onödigt resursutnyttjande som genererar
stora mängder utsläpp av växthusgaser. Detta bekymmer skulle kunna förhindras, eller
åtminstone minskas, genom ett arbete på långt lägre nivå, såsom i de enskilda
livsmedelsbutikerna. Forskning visar på att risken för att matsvinn uppstår från första början
kan minskas genom att butikerna använder sig av automatiska ordersystem, men trots att
butiker följer detta råd står de ändå där med en mängd varor som konsumenter gärna inte
betalar fullpris för. Denna studie undersöker hur tre olika livsmedelsbutikskedjor i Göteborg
arbetar gällande inköpsprocesser, beställningssystem och hantering av det matsvinn som
uppstår i butikerna, men också hur de med ansvar över butikerna tänker att matsvinnet skulle
kunna minskas ytterligare i framtiden. Den information de ger jämförs och kopplas ihop
tillsammans med tidigare forskning i ämnet för att se vad de gör rätt och vad de skulle kunna
förbättra. Att minska det matsvinn som trots allt uppstår i butikerna kan göras, och görs, på
en mängd olika sätt, såsom att reducera priset på varor som snart passerar sitt bäst-föredatum,
att donera maten till välgörenhet eller att sälja maträtter lagade på snart utgångna
varor. För att minska risken att matsvinn uppstår från första början kan butikerna utveckla
sina inköpsprocesser till att bli mer effektiva, vilket skulle kunna ske genom att mer ofta
uppdatera datasystemet med aktuellt saldo över butikens varor, eller genom att lägga mer tid
på att analysera konsumenternas prognostiserade efterfrågan, så att risken för att för stora
kvantiteter beställs in minimeras.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2020-07-07Author
Jerkner, Rebecca
Welzel, Antonia
Keywords
Matsvinn, Lagerstyrning, Inköpsplanering, Livsmedelskedjor i Sverige
Series/Report no.
Industriell och finansiell ekonomi
19/20:23
Language
swe