LÄSLUST OCH LÄSMILJÖER – omgivningens betydelse
Sammanfattning
Abstract
Titel: LÄSLUST OCH LÄSMILJÖER – omgivningens betydelse
Författare: Malin Bengtsson och Maria Renlund
Typ av arbete: Examensarbete (10 p)
Handledare: Susy Forsmark
Examinator: Margreth Hill
Program: Nya Lärarprogrammet, Göteborgs Universitet
Datum: Juni 2006 (rapportnummer VT06 2611-44)
Syfte: Syftet med fördjupningen är att undersöka hur lärare upplever att de skapar och bibehåller elevers motivation och lust att vilja lära, vidare vilka metoder lärarna tillämpar samt vilken kunskapssyn deras verksamhet bygger på beträffande arbetet med individen och gruppen. Vi har valt ut tre frågeställningar till vårt syfte; hur motiverar och bibehåller lärare elevers läslust, hur säger sig lärare arbeta för att få en inspirerande läsmiljö samt hur lärare ser på arbetet med läslust ur ett individ- och grupperspektiv.
Metod: För att få svar på undersökningens syfte samt dithörande frågeställningar har vi tagit oss användning av kvalitativa intervjuer.
Resultat: Vårt resultat visar på att lärare till viss del har likartad definition av läslust. En gemensam uppfattning är motivationen ligger hos individen själv. Det som visas skilja åt är att vissa lärare förknippar läslust med att eleven läser med flyt och har läsförståelse. Lärare motiverar och bibehåller elevers läslust genom att ha ett brett utbud av böcker, stärka elevers självförtroende samt få en förståelse för användningen av kunskapen. För att få en inspirerande läsmiljö arbetar lärare med de utrymmen de har till förfogande, där de försöker skapa en lugn och trevlig miljö. Även att det skall finnas ett accepterande klimat i klassen, där elever känner trygghet. Lärare går tillväga på olika sätt i skapandet av inspirerande läsmiljöer och olika tillvägagångssätt tillämpas. Alla lärare ser individen som viktig, men majoriteten anser att individ och grupp går hand i hand. Individen är i fokus för att alla elever befinner sig på olika nivåer och har ett behov av olika böcker som tar tillvara på deras intresse och kunskapsnivå. Gruppen ses som inspiration och ett hjälpmedel eller ett stöd för att utveckla individen.
Nyckelord: Läslust och läsmiljö
Examinationsnivå
other
Utgivare
Göteborgs universitet. Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning
Samlingar
Datum
2006Författare
Bengtsson, Malin
Renlund, Maria
Nyckelord
läslust
läsmiljö
Publikationstyp
other
Serie/rapportnr.
vt06 2611-44
Språk
swe