• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Måltidsvärdar på sjukhus

En studie om rollen måltidsvärd och dess funktion för en individanpassad och personcentrerad måltid

Sammanfattning
Sjukhusmåltiden är en viktig del av vården och bör ses som en del av behandlingen. Det är viktigt att maten hamnar i magen, för att minska risken för undernäring. Syftet med studien är att undersöka vilka funktioner måltidsvärdar kan ha på sjukhus samt om de skulle kunna knyta ihop samarbetet mellan måltids- och vårdverksamhet. Att genom individanpassade och personcentrerade måltider, som Livsmedelsverket tar upp i remissen (2019) skapa de bästa möjligheterna för patienten att få en bra måltidsupplevelse. Här nämns måltidsvärdar, nutritionsansvariga sjuksköterskor och andra liknande titlar för att fylla den funktionen, som kan ge måltiden ett lyft. Det finns en utmaning med glappet som kan finnas på strukturell nivå mellan måltids- och vårdverksamhet, men även på sjukhusen där måltidsvärdar kan fylla glappet mellan köket och vårdavdelningen där maten hamnar hos patienten utifrån ett individanpassat och personcentrerat fokus. Studien har samlat information från måltidsvärdar och ansvariga för måltidsvärdar på tre olika sjukhus i södra Sverige genom semistrukturerade intervjuer via frågeformulär. Det gjordes även en semistrukturerad intervju med Livsmedelsverkets representant angående remissen (Livsmedelsverket, 2019). En slutsats är att måltidsvärdar kan ses som ett verktyg för att uppnå en individanpassad och personcentrerad måltid, genom att arbeta med mjuka värden kan de minska undernäringen samt öka måltidsglädjen utan att behöva bli en ekonomisk belastning. Sammanfattningsvis efterfrågar vi mer forskning i framtiden om införandet av måltidsvärdar kan medföra minskade kostnader, som ett verktyg för att minska risken för undernäring och minskat matsvinn genom att måltiden blir en del av vården
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap Nivå: Grundnivå Handledare: Cecilia Magnusson Sporre Examinator: Mia Prim Antal sidor: 42 Termin/år: Vt/2020 Nyckelord: måltidsvärd, sjukhusmåltiden, individanpassad måltid, personcentrerad måltid
URL:
http://hdl.handle.net/2077/65978
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_65978_1.pdf (697.0Kb)
Datum
2020-08-05
Författare
Bergström, Rebecca
Hjälteryd, Matilda
Tufvesson, Sofia
Nyckelord
måltidsvärd
sjukhusmåltiden
individanpassad måltid
personcentrerad måltid
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV