Hur kommuniceras den hållbara skolmåltiden?
- En digital måltidsanalys i grundskolan
Abstract
Varje dag lagas och serveras omkring 1,3 miljoner skolmåltider vilket gör att barnens och
ungdomarnas förhållningssätt till mat och näring spelar en viktig roll för hälsa och utveckling.
Genom att påverka barns och ungdomars konsumtionsval i riktning mot mindre rött kött, mer
fisk, frukt och grönsaker kan det bidra till en mer hållbar livsmedelskonsumtion. Syftet med
studien är att analysera hur den hållbara skolmåltiden kommuniceras till elever i sociala
medier. Utifrån SkolmatsGastro och White Guide Junior valdes fyra skolmatsrestauranger
som nominerats, medverkat och vunnit de prestigefyllda “Årets skolrestaurang” och “SM i
skolmat”. Skolorna är representativa i sin strävan efter hållbara och klimatsmarta måltider.
Under analysen användes marknadskanalerna instagram, skolmaten.se, respektive
skolhemsida, YouTube-klipp från Uppdrag: mat. Det insamlade materialet har sedan
bearbetats utifrån en kvalitativ innehållsanalys detta för att identifiera relevanta mönster
utifrån variablerna hållbar, god, integrerad och trivsam. Resultatet visar att den kanal som
används mest frekvent för att kommunicera skolmåltiden är instagram i form av bilder, texter
och videos. De hållbarhetsaspekter som är genomgående och representativt för
skolrestaurangerna är dels KRAV-certifiering, arbetet mot 100 procent ekologiskt, mycket
vegetarisk, säsongsbaserat samt kostpolicy med Livsmedelsverkets rekommendationer.
Skolorna sprider kunskap och fakta kring koldioxidekvivalenter och jobbar aktivt med
klimatsmarta alternativ och matsvinn. Genom Instagram kan måltidspersonalen förmedla
matsedlar på ett mer autentisk, flexibelt och kreativt sätt. Att använda bilder och video kan
vara ett sätt för att komplettera måltidens formulering, vilket också kan tilltala synen med
färger och öronen med ljudet av nybakat bröd.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp
Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap
Nivå: Grundnivå
Handledare: Hillevi Prell
Examinator: Anna Post
Antal sidor: 32 sidor (inklusive bilagor)
Termin/år: VT 2020
Nyckelord: Grundskolebarn, hållbara måltider, skolmåltider, sociala medier
View/ Open
Date
2020-08-05Author
Odhner, Denise
Trieu, Linda
Keywords
Grundskolebarn
hållbara måltider
skolmåltider
sociala medier
Language
swe