Är kostråd hjälpande eller stjälpande?
En intervjustudie om individers upplevelser av att få kostinformation vid Irritable Bowel Syndrome
Abstract
Irritable Bowel Syndrome (IBS) är en vanligt förekommande mag- och tarmsjukdom som drabbar ca 11% av befolkningen. Vanliga symptom är uppblåsthet, buksmärta, diarré och förstoppning. Då symtombilden vid IBS är individuell och varierar mellan individer är det svårt att ge allmänna kostråd. Tidigare forskning visar på nedsatt livskvalitet och begränsningar i det vardagliga livet hos individer med IBS. Forskningen är däremot begränsad kring hur hjälpsam kostinformationen är. Studien syftar till att lyfta individperspektivet kring varifrån kostinformationen kommer, samt vilken information som ges och hur applicerbar och trovärdig informationen är för individen. Deltagarna hade en fastställd IBS-diagnos och var sju till antalet. Data samlades in genom semistrukturerade telefonintervjuer och analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Detta resulterade i sex huvudkategorier. Resultatet visade att deltagarna saknade information om kostförändringar från primärvården vid fastställandet av sin diagnos. Majoriteten av deltagarna sökte därför upp information om kost främst på internet. Vid kontakt med dietist upplevdes informationen som gavs som vetenskapligt förankrad och applicerbar och även deltagarnas egna informationssökningar bekräftades. Samtliga deltagare upplevde att de funnit sitt eget sätt att ändra sina kostvanor på med en kombination av hjälp från primärvården, dietist, eget sökande samt erfarenhetsutbyte med likasinnade. Slutsatsen är att trots att IBS är en individuell sjukdom behövs mer vetenskapligt förankrad information, både om sjukdomen och om kost till individer med IBS direkt vid fastställandet av diagnos. Detta för att bespara individen onödigt lidande, begränsningar och nedsatt livskvalitet. Det ställer krav på ökad kunskap och tydligare riktlinjer bland vårdpersonal.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp
Program: Hälsopromotion, kandidatprogram, Kostvetenskap
Nivå: Grundnivå
Handledare: Lena Gripeteg
Examinator: Hillevi Prell
Antal sidor: 38
Termin/år: Vt2020
View/ Open
Date
2020-08-05Author
Hammer, Caroline
Jarlinius, Marielle
Keywords
IBS
Irritable Bowel Syndrome
Informationskällor
Upplevelser
Kostförändring
Language
swe