Show simple item record

dc.contributor.authorHammer, Caroline
dc.contributor.authorJarlinius, Marielle
dc.date.accessioned2020-08-05T12:04:02Z
dc.date.available2020-08-05T12:04:02Z
dc.date.issued2020-08-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/65996
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Program: Hälsopromotion, kandidatprogram, Kostvetenskap Nivå: Grundnivå Handledare: Lena Gripeteg Examinator: Hillevi Prell Antal sidor: 38 Termin/år: Vt2020sv
dc.description.abstractIrritable Bowel Syndrome (IBS) är en vanligt förekommande mag- och tarmsjukdom som drabbar ca 11% av befolkningen. Vanliga symptom är uppblåsthet, buksmärta, diarré och förstoppning. Då symtombilden vid IBS är individuell och varierar mellan individer är det svårt att ge allmänna kostråd. Tidigare forskning visar på nedsatt livskvalitet och begränsningar i det vardagliga livet hos individer med IBS. Forskningen är däremot begränsad kring hur hjälpsam kostinformationen är. Studien syftar till att lyfta individperspektivet kring varifrån kostinformationen kommer, samt vilken information som ges och hur applicerbar och trovärdig informationen är för individen. Deltagarna hade en fastställd IBS-diagnos och var sju till antalet. Data samlades in genom semistrukturerade telefonintervjuer och analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Detta resulterade i sex huvudkategorier. Resultatet visade att deltagarna saknade information om kostförändringar från primärvården vid fastställandet av sin diagnos. Majoriteten av deltagarna sökte därför upp information om kost främst på internet. Vid kontakt med dietist upplevdes informationen som gavs som vetenskapligt förankrad och applicerbar och även deltagarnas egna informationssökningar bekräftades. Samtliga deltagare upplevde att de funnit sitt eget sätt att ändra sina kostvanor på med en kombination av hjälp från primärvården, dietist, eget sökande samt erfarenhetsutbyte med likasinnade. Slutsatsen är att trots att IBS är en individuell sjukdom behövs mer vetenskapligt förankrad information, både om sjukdomen och om kost till individer med IBS direkt vid fastställandet av diagnos. Detta för att bespara individen onödigt lidande, begränsningar och nedsatt livskvalitet. Det ställer krav på ökad kunskap och tydligare riktlinjer bland vårdpersonal.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectIBSsv
dc.subjectIrritable Bowel Syndromesv
dc.subjectInformationskällorsv
dc.subjectUpplevelsersv
dc.subjectKostförändringsv
dc.titleÄr kostråd hjälpande eller stjälpande?sv
dc.title.alternativeEn intervjustudie om individers upplevelser av att få kostinformation vid Irritable Bowel Syndromesv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record