Show simple item record

dc.contributor.authorAziz Hassan, Nana
dc.date.accessioned2020-08-17T08:24:27Z
dc.date.available2020-08-17T08:24:27Z
dc.date.issued2020-08-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/66117
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap, 180 hp Nivå: Grundnivå Handledare: Anna Post Examinator: Cecilia Magnusson Sporre Antal sidor: 41 Termin/år: Vt2020sv
dc.description.abstractVåra matval har stor påverkan på vår hälsa och på miljön som är både positiv och negativ. Vegetarisk mat ger positiva effekter på hälsan genom att minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar medan kött ger den motsatta effekten och dessutom orsaker köttproduktion växthusgasutsläpp som är bland de största orsakerna till den negativa klimatpåverkan. Genom ökning på vegetarisk konsumtion kan belastning på miljö och klimat minskas. Offentliga måltider produceras enligt riktlinjer. De ska vara goda, integrerade, säkra, näringsriktiga, trivsamma och hållbara. Studien syftar till att undersöka vilka svårigheter som har uppstått vid genomförandet av det politiska beslutet om att utöka servering av vegetarisk mat i offentlig sektor, samt belysa om de olika strategierna för att öka matgästernas acceptans för vegetarisk mat, genom att intervjua beslutsfattare i kostverksamheter i Göteborg och Falkenberg. Resultat visar att sedan 2012 serveras vegetarisk mat en till två gånger i veckan samt som alternativrätt för alla skolbarnen som vill testa dagligen. Denna servering har väckt reaktioner inte bara hos skolbarnen utan även hos deras föräldrar och pedagoger. Detta har krävts stora insatser från kostverksamheterna att hitta möjliga utvägar och strategier för att kunna övertyga matgästerna att acceptera den vegetariska maten, till exempel att hitta favoriträtter och maträtter som efterliknar kötträtter. Politiska beslutet har fattats av ekonomiska- och miljöskäl. Ökning på vegetarisk mat syftar till minskning på andelen köttprotein och ersätts av proteinrika grönsaker som soja och bönor. Nu har intresset ökat bland skolbarnen vilket bäddar för ett grönare samhälle där individerna är klimatmedvetna och har ett gott hälsotillstånd.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectmiljö och hälsasv
dc.subjectmiljömåltidersv
dc.subjectoffentliga måltidersv
dc.subjectskolmatsv
dc.subjectvegetarisktsv
dc.titleFrån kaninmat till miljöåtgärdsv
dc.title.alternativeEn studie om vegetarisk mat i offentlig sektorsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record