• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Från kaninmat till miljöåtgärd

En studie om vegetarisk mat i offentlig sektor

Sammanfattning
Våra matval har stor påverkan på vår hälsa och på miljön som är både positiv och negativ. Vegetarisk mat ger positiva effekter på hälsan genom att minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar medan kött ger den motsatta effekten och dessutom orsaker köttproduktion växthusgasutsläpp som är bland de största orsakerna till den negativa klimatpåverkan. Genom ökning på vegetarisk konsumtion kan belastning på miljö och klimat minskas. Offentliga måltider produceras enligt riktlinjer. De ska vara goda, integrerade, säkra, näringsriktiga, trivsamma och hållbara. Studien syftar till att undersöka vilka svårigheter som har uppstått vid genomförandet av det politiska beslutet om att utöka servering av vegetarisk mat i offentlig sektor, samt belysa om de olika strategierna för att öka matgästernas acceptans för vegetarisk mat, genom att intervjua beslutsfattare i kostverksamheter i Göteborg och Falkenberg. Resultat visar att sedan 2012 serveras vegetarisk mat en till två gånger i veckan samt som alternativrätt för alla skolbarnen som vill testa dagligen. Denna servering har väckt reaktioner inte bara hos skolbarnen utan även hos deras föräldrar och pedagoger. Detta har krävts stora insatser från kostverksamheterna att hitta möjliga utvägar och strategier för att kunna övertyga matgästerna att acceptera den vegetariska maten, till exempel att hitta favoriträtter och maträtter som efterliknar kötträtter. Politiska beslutet har fattats av ekonomiska- och miljöskäl. Ökning på vegetarisk mat syftar till minskning på andelen köttprotein och ersätts av proteinrika grönsaker som soja och bönor. Nu har intresset ökat bland skolbarnen vilket bäddar för ett grönare samhälle där individerna är klimatmedvetna och har ett gott hälsotillstånd.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap, 180 hp Nivå: Grundnivå Handledare: Anna Post Examinator: Cecilia Magnusson Sporre Antal sidor: 41 Termin/år: Vt2020
URL:
http://hdl.handle.net/2077/66117
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
gupea_2077_66117_1.pdf (629.1Kb)
Datum
2020-08-17
Författare
Aziz Hassan, Nana
Nyckelord
miljö och hälsa
miljömåltider
offentliga måltider
skolmat
vegetariskt
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV