Effekt av omega-3 supplementerig på triglycerider hos barn och ungdomar med hyperlipidemi - En systematisk översiktsartikel
Abstract
Sammanfattning
Titel: Effekt av omega-3 supplementering på triglycerider hos barn och ungdomar
med hyperlipidemi
- En systematisk översiktsartikel
Författare: Hanna Lindström och Julia Nelson
Handledare: Helen Lindqvist
Examinator: Jenny van Odijk
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2020-04-01
Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och i världen.
Supplementering av omega-3 har visats vara en effektiv metod att minska riskfaktorer för
hjärt- och kärlsjukdomar, framförallt hyperlipidemi hos vuxna. Trots det är den korrelationen
mindre utforskad hos barn och ungdomar.
Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget om omega-3 supplementering har positiva
effekter på triglycerider hos barn och ungdomar med hyperlipidemi.
Sökväg: Litteratursökningen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Mesh-termer
var: cholesterol, triglycerides, hyperlipidemias, dyslipidemias, fishes, “Fatty Acids, Omega-
3”, adolescent, child och fria sökord var: triglycerid*, cholesterol*, hyperlipidemia*,
dyslipidemi*, triacylglycerol*, fish*, omega-3, child*, teen*, schoolchildren, junior*, blind*,
random*, RCT, som användes i olika kombinationer.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var randomiserade kontrollerade studier gjorda på
människor och skrivna på engelska. Populationen skulle vara barn och ungdomar i åldrarna
7–19 år med hyperlipidemi. Supplementering av oljor innehållande DHA och EPA skulle ges.
Exklusionskriterier var studier gjorda på djur och att interventionen fick omega-3 från
livsmedel.
Datainsamling och analys: Artiklar valdes efter att läst titel och/eller abstrakt av två
oberoende granskare. Tre studier granskades enligt SBU:s granskningsmall “Mall för
kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Evidensstyrkan för effektmåttet triglycerider
graderades enligt GRADE.
Resultat: Två studier hade hög studiekvalitet medan en studie hade medelhög kvalitet. Totalt
antal studiedeltagande i det vetenskapliga underlaget var 102. Ingen signifikant skillnad av
omega-3 supplementering kunde urskiljas för triglycerider mellan intervention- och
kontrollgrupp i någon av studierna. Klinisk relevant skillnad bevisades ej. Två av tre studier
uppnådde ej power på 80 % och överensstämmelse mellan studierna var liten. Det resulterade
i nedgradering av evidensgraderingen GRADE två steg, till låg (++) evidens.
Slutsats: En dos på 0,5–3,4 g av omega-3 supplementering kan möjligtvis ha gynnsam effekt
på triglycerider hos barn och ungdomar med hyperlipidemi. Minskningen skiljer sig lite i
jämförelse med enbart kostförändringar. Den kliniska relevansen är därför oklar och vidare
forskning behövs (det vill säga GRADE: låg tillförlitlighet).
Nyckelord: Kolesterol, triglycerider, hyperlipidemi, omega-3, DHA, EPA, barn och
ungdomar.
3
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Effect of omega-3 supplementation on triglycerides in children and
adolescents with hyperlipidemia.
- A systematic review
Author: Hanna Lindström and Julia Nelson
Supervisor: Helen Lindqvist
Examiner: Jenny van Odijk
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: April 1, 2020
Background: Cardiovascular disease is the most common cause of death in Sweden and
worldwide. Omega-3 supplementation has been shown as an effective strategy to decrease
risk factors for cardiovascular disease, especially in adults with hyperlipidemia. Despite that,
the correlation is less studied in children and adolescents.
Objective: To investigate the scientific evidence if omega-3 supplementation has positive
effects on triglycerides in children and adolescents with hyperlipidemia.
Search strategy: The literature search was conducted in PubMed and Scopus. MeSH-terms
were: cholesterol, triglycerides, hyperlipidemias, dyslipidemias, fishes, “Fatty Acids, Omega-
3”, adolescent, child and free keywords were: triglycerid*, cholesterol*, hyperlipidemia*,
dyslipidemi*, triacylglycerol*, fish*, omega-3, child*, teen*, schoolchildren, junior*, blind*,
random*, RCT, used in different combinations.
Selection criteria: Inclusion criteria were randomized controlled studies in humans och
written in english. The population would be children and adolescents aged 7–19 with
hyperlipidemia. The supplementation had to be oils containing DHA and EPA. Exclusion
criteria were studies conducted in animals and the intervention received omega-3 from food.
Data collection and analysis: Articles were selected by title and/or abstract by two
independent reviewers. Three studies were reviewed according to the SBU's review template
“Quality assurance template for randomized studies”. The strength of the evidence for the
efficacy measure of triglycerides was graded according to GRADE.
Main results: Two of the studies were graded as high quality and one as medium high. The
total study population consisted 102. No significant difference was discerned for triglycerides
between the intervention- and control group of omega-3 supplementation, in addition, no
clinical relevant difference. While using the GRADE template the level of evidence was
lowered two steps to low (++) evidence due 80 % power were not achieved in two trials and
the consensus between them were to small.
Conclusions: Omega-3 supplementation of 0,5-3,4 g may have beneficial effect on
triglycerides in children and adolescents with hyperlipidemia. However, the reduction
compared to dietary changes was small. Therefore, the clinical relevance is unclear and
further research is needed (GRADE: low reliability).
Keywords: cholesterol, triglycerides, hyperlipidemia, omega-3, DHA, EPA, children and
adolescents.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2020-09-10Author
Nelson, Julia
Lindström, Hanna
Keywords
Kolesterol, triglycerider, hyperlipidemi, omega-3, DHA, EPA, barn och ungdomar.
cholesterol, triglycerides, hyperlipidemia, omega-3, DHA, EPA, children and adolescents.
Language
swe