Show simple item record

dc.contributor.authorDahlberg, Erika
dc.contributor.authorGetachew, Elizabeth
dc.contributor.authorPersson, Aling
dc.date.accessioned2020-11-09T13:31:28Z
dc.date.available2020-11-09T13:31:28Z
dc.date.issued2020-11-09
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/66948
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap Nivå: Grundnivå Handledare: Mia Prim Examinator: Cecilia Magnusson Sporre Antal sidor: 68 (inklusive bilagor) Termin/år: Vt2020sv
dc.description.abstractI Sverige har baljväxter odlats sedan 1600-talet, vars låga miljöpåverkan bidrar till ett mer hållbart jordbruk. I detta examensarbete undersöks vilken acceptans och vilka upplevelser skolbarn på mellan 10 och 13 år har gällande baljväxter. Studien består av tre delar: en menyanalys gjordes på två måltidsorganisationer och en privat aktör inför enkätundersökningen för att klargöra vilka baljväxter som serveras i de två måltidsorganisationerna samt hos den privata aktören. Sedan gjordes en kvalitativ studie av tre semistrukturerade intervjuer med skolmåltidspersonalen. För att fördjupa oss i skolbarns sensoriska upplevelser med deras acceptans för baljväxter gjordes även en kvantitativ studie i form av en enkätundersökning som riktade sig till mellanstadieelever. Totalt besvarades enkäten av 123 respondenter, varav 61 flickor och 62 pojkar, som var mellanstadieelever, mellan 10 och 13 år gamla. Resultatet visar att det finns en mångsidig användning av baljväxter samt en ökad konsumtion av baljväxter i skolmåltiderna. Studien visar att eleverna önskar ha en större smakrepertoar med varierande tillagning gällande smak och konsistens samt att de är positiva till att provsmaka. Studien påvisar att skolbarns sensoriska upplevelser samt omsorg om miljö och om hälsa påverkar deras acceptans och val av maträtter med baljväxter. För att öka konsumtionen av baljväxter behöver maträtters smakintensitet och konsistens utvecklas. Skolbarns förmåga att göra kritiska matval kan utvecklas med hjälp av sensorisk träning. Det är av stor vikt att undersöka samband mellan skolbarns sensoriska upplevelser och deras acceptans av baljväxter. Ytterligare studier och forskning inom området behövs.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectAcceptanssv
dc.subjectbaljväxtersv
dc.subjecthälsasv
dc.subjecthållbarhetsv
dc.subjectsensoriksv
dc.titleBaljväxter i skolmåltider?sv
dc.title.alternative- en studie om skolbarns upplevelser av baljväxter ur elevernas och kökspersonalens perspektivsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record