Hållbart arbetsliv i bilindustrin: Vikten av psykosociala faktorer, kön och yrke
Abstract
Syfte: Syftet med denna fall-kontroll studie var att undersöka sambandet mellan psykosociala faktorer och fortsatt arbete efter 62 års ålder i en grupp anställda inom bilindustrin.
Metod: En inbjudan att delta i studien skickades ut till alla som var anställda på Volvo Cars i Västra Götaland åren 2005-2015, som antingen gick i pension i åldern 55-62 eller som arbetade till 63 års ålder eller längre. Psykosociala variabler såsom krav och kontroll samt ansträngning och belöning mättes via en enkät. Multipla regressionsmodeller användes för att undersöka psykosociala variabler och pension, mellan 572 fall som hade fortsatt arbeta ≥ 63 års ålder och 771 kontroller som hade gått i pension <63 års ålder.
Resultat: I helgrupps- och könsstratifierade analyser framkom inga associationer mellan krav- och kontrollvariablerna och pension. Däremot var höga krav och låg kontroll (spänt arbete) relaterat till pension innan 63 års ålder bland arbetare med manuella yrken. Spänt arbete och obalans mellan ansträngning och belöning var relaterat till fortsatt arbete efter 62 års ålder bland manliga tjänstemän, men dessa effekter försvann i justerade modeller.
Sammanfattning: Sammanfattningsvis fann denna studie att spända arbetsvillkor var relaterade till pension före 63 års ålder bland arbetare i manuella yrken.
Publisher
Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, Göteborgs universitet
Collections
View/ Open
Date
2020-11Author
Gyllensten, Kristina
Torén, Kjell
Hagberg, Mats
Söderberg, Mia
Keywords
psykosociala faktorer
arbetsvillkor
pension
Publication type
report
ISBN
978-91-86863-22-7
Series/Report no.
Rapportserie AMM
2020:5
Language
swe