Den komplexa domen. En genreanalys av brottmålsdomar från en hovrätt
Abstract
Denna undersökning är en analys av genren brottmålsdomar från en hovrätt. Syftet med en dom är att den dels ska presentera hur domstolen dömt, dels motivera varför domstolen dömt just så. Domen ska kunna förstås av de som berörs av målet och samtidigt vara juridiskt korrekt, vilket skapar en komplex skrivsituation. Utgångspunkten för undersökningen är att ge en beskrivning av genrens struktur och textuella egenskaper i relation till de institutionella förutsättningar för skrivande som finns i verksamheten.
De teoretiska utgångspunkterna för uppsatsen är professionell diskurs och genre, och metoden för analysen är att undersöka vilka drag som skapar genrens struktur samt huruvida dragen är standardiserade eller inte. Vidare undersöks också hur hovrättens röst explicitgörs eller inte i de olika dragen. Materialet består av sex brottmålsdomar från en hovrätt och samlades in under tiden för en praktik.
Resultatet av analysen visar att genren består av både tydligt standardiserade drag och drag inom vilka det förekommer stor variation. I synnerhet draget Domskäl skiljer sig mycket åt gällande omfång, struktur och hur röster markeras. När hovrättens röst inte markeras synliggörs inte den värdering som gjorts vid bedömningen och beslutet kan framstå som mer auktoritärt.
I diskussionen dras slutsatsen att de formella krav som finns om genren tillsammans med vaga riktlinjer om formulering av domskälen, är en faktor som påverkar genrens svårdefinierade struktur. I slutändan hamnar det på den enskilde domaren att skriva en dom som ska uppfylla alla formella och informella krav och samtidigt vara anpassad till de olika mottagarna. Det verkar därmed finnas ett behov inom verksamheten, av utbildning i domskrivning och mottagaranpassning.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2021-06-24Author
Söndergaard, Elin
Keywords
domar
professionell diskurs
genre
drag
röster
Series/Report no.
Uppsats
Language
swe