Show simple item record

dc.contributor.authorAndersson, Nicole
dc.contributor.authorIssa, Iman
dc.date.accessioned2021-08-06T07:35:28Z
dc.date.available2021-08-06T07:35:28Z
dc.date.issued2021-08-06
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/69280
dc.descriptionAbstract Title: Does fermented kimchi in comparison with fresh kimchi have an effect on fasting blood glucose in adults? Authors: Iman Issa and Nicole Andersson Supervisor: Klara Sjögren Examiner: Jenny van Odijk Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: May 26, 2021 Background: Diabetes is one of the leading causes of death and it is proportional equivalent with age. Obesity and low physical activity increase the risk of developing diabetes. There is strong scientific evidence that high-fiber plant foods contribute to a reduced risk of developing type 2 diabetes. Some studies suggest that kimchi, a traditional Korean high-fiber side dish, has several health-promoting effects on certain metabolic parameters. Objective: Compiling the existing knowledge of consuming fermented kimchi compared to fresh kimchi to scrutinize if it has a lowering effect on blood glucose in adults. Search strategy: The literature research is performed in the databases PubMed and Scopus. The research was conducted on 2021-03-23. Keywords in the form of MeSh terms and free keywords were used. Selection criteria: RCT human studies in English with free access to full text. Study population was adults over 18 years. Studies scrutinized the effect of fermented kimchi compared to fresh kimchi. Studies performed on animals. Furthermore, all studies that are shorter than four weeks were excluded. Data collection and analysis: The literature search results in a total of 17 hits. Six studies (PubMed n = 3, Scopus n = 3) were included for further review for duplicates (n = 3). Three studies met the inclusion criteria and underwent a quality review (SBU's template) and evidence grading (GRADE). Main results: The studies included a total of 66 participants, of whom 14 were men and 52 women. The duration of the studies varied between eight and twenty weeks. Two out of three studies suggest that fermented kimchi has a positive effect on fasting blood glucose, however, only one of the studies had a significant result. The third study has not shown any decrease in fasting blood glucose. All studies were assessed as of medium study quality. Conclusions: There is a low (++) scientific evidence that kimchi in fresh or fermented form has a positive effect on fasting blood glucose in adults. The included studies represented heterogeneous results, indicating that more intervention studies examining the effect of kimchi on fasting blood glucose are of interest.
dc.description.abstractSammanfattning Titel: Har fermenterad kimchi i jämförelse med färsk kimchi effekt på fasteblodglukos hos vuxna? Författare: Iman Issa och Nicole Andersson Handledare: Klara Sjögren Examinator: Jenny van Odijk Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-05-26 Bakgrund: Diabetes är en av de främsta dödsorsakerna, vars förekomst ökar med stigande ålder. Övervikt, fetma samt en låg fysisk aktivitet ökar risken att drabbas av diabetes. Det finns starka vetenskapliga evidens för att fiberrika vegetabiliska livsmedel bidrar till minskad risk att insjukna i typ-2 diabetes. Vissa studier tyder på att kimchi, en traditionell koreansk fiberrik sidorätt, har flera hälsofrämjande effekter på vissa metaboliska parametrar. Syfte: Sammanställa den befintliga vetenskapen om intag av fermenterad kimchi jämfört med färsk kimchi har en sänkande effekt på blodglukos hos vuxna. Sökväg: Litteratursökningen är utförd i databaserna PubMed och Scopus. Sökningen genomfördes 2021-03-23. Sökord i form av MeSh-termer och fria sökord användes. Urvalskriterier: RCT-humanstudier på engelska med fri tillgång till fulltext. Studiepopulation var vuxna över 18 år. Studier undersökte effekt av fermenterad kimchi jämfört med färsk kimchi. Studier som är utförda på djur, samt studier som är kortare än fyra veckor exkluderades. Datainsamling och analys: Litteratursökningen medför totalt 17 stycken träffar. Sex stycken studier (PubMed n=3, Scopus n=3) inkluderades för vidare granskning för dubbletter (n=3). Tre studier uppfyllde inklusionskriterierna och genomgick en kvalitetsgranskning (SBU:s mall) samt evidensgradering (GRADE). Resultat: Studierna inkluderade totalt 66 deltagare, varav 14 män och 52 kvinnor. Studiernas interventionslängd varierade mellan åtta och 20 veckor. Två av tre studier tyder på att fermenterad kimchi har en positiv effekt på fasteblodglukos, dock endast en av studierna hade ett signifikant resultat. Den tredje studien har inte påvisat någon minskning på fasteblodglukos. Samtliga studier bedömdes vara av medelhög studiekvalitet. Slutsats: Det finns låg (++) vetenskaplig evidens för att kimchi i färsk eller fermenterad form har en positiv inverkan på fasteblodglukos hos vuxna. De inkluderade studierna presenterade heterogena resultat, vilket tyder på att fler interventionsstudier som undersöker kimchis effekt på fasteblodglukos är av intresse.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectKimchisv
dc.subjectdiabetessv
dc.subjectfasteblodglukossv
dc.subjectrandomsv
dc.subjectfermenterad kimchisv
dc.subjectfärsk kimchisv
dc.subjectfasting blood glucosesv
dc.subjectfermented kimchisv
dc.subjectfresh kimchisv
dc.titleHar fermenterad kimchi i jämförelse med färsk kimchi effekt på fasteblodglukos hos vuxna?sv
dc.title.alternativeDoes fermented kimchi in comparison with fresh kimchi have an effect on fasting blood glucose in adults?
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record