Bära eller brista? En systematisk litteraturöversikt av aroniabärets effekt på blodtrycket hos friska vuxna
Berries under pressure. A systematic review of randomized controlled trials of the effect of Aronia melanocarpa on blood pressure in generally healthy adults.
Sammanfattning
Sammanfattning
Titel: Bära eller brista – En systematisk litteraturöversikt av aroniabärets effekt på blodtrycket hos väsentligen friska vuxna
Författare: Maria Larsson & Torsten Sällström
Handledare: Klara Sjögren
Examinator: Sofia Klingberg
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2021-05-26
Bakgrund: Hjärt- kärlsjukdom är den främsta orsaken till förtida död i Sverige. Högt blodtryck
är den enskilt viktigaste bakomliggande riskfaktorn. Kostförändring, som en del av livsstilsintervention, är en betydelsefull del av behandlingsstrategin. Livsmedel med högt innehåll av antocyaniner, har visat lovande resultat både i laboratoriestudier och
observationsstudier på befolkningsnivå. Aroniabäret är en av de rikaste källorna till antocyaniner som vi känner.
Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för att konsumtion av aroniabär, eller produkter av dessa, bidrar till att sänka det systoliska (SBT) eller diastoliska blodtrycket (DBT).
Sökväg: Den systematiska litteratursökningen genomfördes i PubMed och Scopus. Sökorden
som användes var Aronia melanocarpa, chokeberry, blood pressure, hypertension, SBP, DBP,
blind och random.
Urvalskriterier: För att inkluderas skulle studierna vara randomiserade och placebokontrollerade, ha SBT och DBT som utfallsmått och vara utförd på vuxna, väsentligen friska människor (18-70 år) utan pågående blodtrycksmedicinering. Interventionen skulle bestå av enbart aronia och fick inte kombinerades med andra behandlingar.
Datainsamling och analys: Sökningen resulterade i 16 unika träffar. Fem av dessa uppfyllde
inklusionskriterierna och kvalitetsgranskades enligt mall från SBU. Samtliga bedömdes ha
tillfredsställande kvalitet. Sammanvägningen av resultat gjordes med stöd av en forest plot och
resultatets tillförlitlighet bedömdes enligt GRADE metoden.
Resultat: Den totala studiepopulationen bestod av 337 individer. Aroniainterventionen gavs i
form av extrakt eller juice under fyra till 24 veckors tid. Resultaten uppvisade viss heterogenitet
i fråga om effektmåttens riktning. Utifrån det sammanvägda resultatet konstaterades ingen
signifikant effekt på blodtrycket i endera riktningen. En tendens till sänkning anades gällande
SBT.
Slutsats: Konsumtion av aronia har inte någon statistiskt signifikant effekt på vare sig det
systoliska eller diastoliska blodtrycket hos friska vuxna utan hypertoni. Den sammanvägda
bedömningen av resultatets tillförlitlighet gav ett måttligt (+++) vetenskapligt underlag för
resultatet gällande såväl SBT som DBT.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Abstract in English
Title: Berries under pressure. A systematic review of randomized controlled trials of the effect of Aronia melanocarpa on blood pressure in generally healthy adults.
Author: Maria Larsson & Torsten Sällström
Supervisor: Klara Sjögren
Examiner: Sofia Klingberg
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: May 26th, 2021
Background: Hypertension is a major risk factor contributing to widespread mortality and
morbidity worldwide. Dietary interventions, as part of lifestyle changes, have proven to be an
effective therapeutic strategy. Foods high in anthocyanins have shown promising results in
laboratory experiments, as well as in epidemiological studies. Chokeberries (Aronia melanocarpa) are among the richest known sources of anthocyanins.
Objective: To investigate the scientific evidence supporting that consumption of chokeberries,
or their products, could contribute to lowering systolic (SBP) or diastolic (DBP) blood pressure.
Search strategy: A systematic literature search was undertaken in PubMed and Scopus. Search
terms used were Aronia melanocarpa, blood pressure, hypertension, SBP, DBP, blind and
random.
Selection criteria: For inclusion, trials had to be randomized and placebo-controlled, have SBP
and DBP as outcomes, have an adult (18-70 years), predominantly healthy, human population
without blood pressure medication. The intervention should consist exclusively of chokeberries
and not be combined with other treatments.
Data collection and analysis: The literature search yielded 16 unique matches. Five of them
met the inclusion criteria and their quality was assessed following a standardized template. All
were found to be of satisfactory quality. The five individual results were synthesized, using a
forest plot, to produce an estimated weighted mean. Its reliability was assessed using the
GRADE-method.
Main results: The total study population consisted of 337 individuals. The chokeberry intervention was given as juice or extract for a period of four to 24 weeks. Some heterogenicity was detected in terms of effect size and direction. The weighted mean did not show any significant effect on blood pressure in either direction. However, a tendency toward a lowering effect was detected for SBP.
Conclusions: Chokeberry consumption does not have a statistically significant effect on neither
systolic nor diastolic blood pressure in healthy, normotensive adults. The reliability of the
results was considered moderate (+++) in terms of both SBP and DBP.
Samlingar
Fil(er)
Datum
2021-08-06Författare
Larsson, Maria
Sällström, Torsten
Nyckelord
Aronia
polyfenoler
antocyaniner
kardiovaskulär sjukdom
blodtryck
SBT
DBT
Chokeberries
polyphenols
anthocyanins
cardiovascular disease
hypertension
SBP
DBP
Språk
swe