Effekt av medelhavskost i jämförelse med habituell kost eller low-fat, high-complex carbohydrate diet på mängden Faecalibacterium prausnitzii i tarmmikrobiotan
Effect of Mediterranean diet compared to habitual diet or low-fat, high-complex carbohydrate diet on the amount of Faecalibacterium prausnitzii in the intestinal microbiota.
Sammanfattning
Sammanfattning
Titel: Effekt av medelhavskost i jämförelse med habituell kost eller low-fat, high-complex
carbohydrate diet på mängden Faecalibacterium prausnitzii i tarmmikrobiotan.
Författare: Louice Spjuth och Jessica Hansson Catenot
Handledare: Klara Sjögren
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2021-05-25
Bakgrund: Medelhavskost består av en hög andel frukt, grönsaker, fisk, skaldjur, vitt kött
samt en hög andel enkel- och fleromättat fett. Medelhavskost har potential att förändra
tarmmikrobiotan mot en ökad mikrobiell rikedom samt en ökad mängd Faecalibacterium
prausnitzii. Bakterien utgör en av de viktigaste komponenterna i tarmens mikrobiota eftersom
den används som en indikator för människors hälsa på grund av att de inflammatoriska
processerna i kroppen gynnas av bakteriens förekomst.
Syfte: Att undersöka effekten av medelhavskost i jämförelse med habituell kost eller low-fat,
high-complex carbohydrate diet (LFHCC) på mängden Faecalibacterium prausnitzii i
tarmmikrobiotan. Populationen utgörs av vuxna individer där en del är friska eller lider av
metabolt syndrom, övervikt eller fetma. Utfallsmåttet är mängden Faecalibacterium
prausnitzii i tarmmikrobiotan.
Sökväg: Litteratursökningen genomfördes i PubMed och Scopus. MeSH-termer var “Diets,
Mediterranean” och “Faecalibacterium”. Fria sökord var “Mediterranean Diet”,
Mediterranean Diets”, “Mediterranean Cuisine”, “Fusobacterium prausnitzii”,
“Faecalibacterium prausnitzii”, “Random*”, “Blind*”. Termerna och sökorden skrevs in i olika kombinationer.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var RCT, humanstudier skrivna på svenska eller engelska samt Faecalibacterium prausnitzii som effektmått. Populationen bestod av vuxna kvinnor och män. Inklusion för interventionen var medelhavskost.
Datainsamling och analys: Litteratursökningen gav åtta träffar, varav två dubbletter. Två granskare läste enskilt titel och abstract samt valde ut fyra artiklar baserat på inklusionskriterier som sedan lästes i fulltext. Efter fulltextläsning kvarstod två artiklar som granskades med SBU:s “Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en
intervention (ITT))”. En sammanvägd bedömning enligt GRADE genomfördes.
Resultat: Den totala studiepopulationen utgjordes av 321 personer. 138 individer med
metabolt syndrom, 101 utan metabolt syndrom, 82 med BMI ≥ 24 samt resterande friska. De
två studierna hade måttlig respektive hög risk för bias vid kvalitetsgranskningen. Ena studien
redogjorde för signifikanta ökningar av olika grupper av Faecalibacterium prausnitzii vid medelhavskost. Dock saknades konkreta värden på storleksökningarna. Den andra studien saknade jämförelse mellan intervention- och kontrollgrupp. Evidensgraderingen GRADE resulterade i en nedgradering på fyra steg till inget vetenskapligt underlag.
Slutsats: Det saknas vetenskaplig evidens för att medelhavskost i jämförelse med habituell
kost eller LFHCC diet har effekt på mängden Faecalibacterium prausnitzii i tarmmikrobiotan
för översiktens studiepopulation. Enligt Meslier et al. finns det viss evidens för att olika grupper av Faecalibacterium prausnitzii ökar signifikant efter intag av medelhavskost jämfört med habituell kost.
Ytterligare vetenskaplig forskning krävs på olika befolkningsgrupper avseende BMI, olika
sjukdomar och matkulturer för överförbarhet ur ett globalt perspektiv.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Abstract
Title: Effect of Mediterranean diet compared to habitual diet or low-fat, high-complex carbohydrate diet on the amount of Faecalibacterium prausnitzii in the intestinal microbiota.
Author: Louice Spjuth and Jessica Hansson Catenot
Supervisor: Klara Sjögren
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: May 25, 2021
Background: Mediterranean diet consists of a high proportion of fruits, vegetables, fish, seafoods, white meats, monounsaturated and polyunsaturated fats. The diet has the potential to change the intestinal microbiota with an increased microbial richness and an increase in Faecalibacterium prausnitzii. The bacteria is one of the most important components in the intestinal microbiota because it is used as an indicator of the human health due to the fact that
the inflammatory processes in the body benefits of the presence of the bacteria.
Objective: To investigate the effect of Mediterranean diet compared to habitual diet or low fat, high-complex carbohydrate diet on the amount of Faecalibacterium prausnitzii in the
intestinal microbiota. The population consisted of adults of which some were healthy individuals or suffered from metabolic syndrome, overweight or obesity. The outcome was the amount of Faecalibacterium prausnitzii in the intestinal microbiota.
Search strategy: Literature searches were conducted in PubMed and Scopus. MeSH-terms
were “Diets, Mediterranean”, “Faecalibacterium” and free keywords were “Mediterranean
Diet”, Mediterranean Diets”, “Mediterranean Cuisine”, “Fusobacterium prausnitzii”,
“Faecalibacterium prausnitzii”, “Random*, Blind*”. The terms and search words were used
in different combinations.
Selection criteria: Inclusion’s criteria were RCT, studies on humans written in English or
Swedish and Faecalibacterium prausnitzii as outcome. The population were adults both
women and men. The intervention had to be Mediterranean diet.
Data collection and analysis: The literature search resulted in eight studies, of which two
duplicates. Two examiners read individually title and abstract and selected four articles based
on inclusion’s criteria that were read in full text. After reading in full text two articles were left. They were reviewed according to the SBU´s template for quality of randomized studies.
An overall assessment according to GRADE was performed.
Main results: The total study population consisted of 321 people. 138 individuals with
metabolic syndrome, 101 without metabolic syndrome, 82 individuals with BMI ≥ 24 and the
rest were healthy. The two studies were graded individually as moderate and high risk of
bias. One study indicated increases of different groups of Faecalibacterium prausnitzii with
Mediterranean diet. However, there were no concrete values for quantity regarding the increases. The other study did not indicate the comparison between the intervention group and the control group. The GRADE level of evidence resulted in downgrading with four steps to no scientific evidence.
Conclusions: There is no evidence on the effect of Mediterranean diet compared to habitual diet or LFHCC diet on the amount of Faecalibacterium prausnitzii for the study population of the review. According to Meslier et al. there is some evidence that different groups of Faecalibacterium prausnitzii increases significantly after consuming a Mediterranean diet compared to habitual diet. Further scientific research is required on different population groups regarding BMI, different diseases and food cultures for transmissibility from a global perspective.
Samlingar
Fil(er)
Datum
2021-08-06Författare
Hansson Catenot, Jessica
Spjuth, Louice
Språk
swe