• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mål för att förebygga undernäring inom äldreomsorgen En kvalitativ innehållsanalys av kostpolicydokument

Sammanfattning
Livslängden ökar bland de äldre och alltflerdrabbas av olika besvär såsom skörhet, försämrad rörelseförmåga men även andra sjukdomar.Undernäringen är ett stort problem inom äldreomsorg och karaktäriseras som ett bristande tillstånd mellan energibalansen och nedbrytningsprocessen som regleras av sjukdom samt åldrande.I Sverige kontrolleras äldreomsorgen av ramlagar, förordningar och handlingar av både regering och nationella myndigheter. Den lokala nivån omfattas av varje kommun av de 290 kommunersom finns i Sverigeoch som har sitt egna politiska styre gällande ansvar för alla faktorer som avser äldreomsorgen. Bland annat behöver kommunerna förhålla sig till kostpolicydokumenten som ser olika ut för varje kommun men utgångsläget är detsamma då de förhåller sig till Livsmedelsverkets råd.Syftet är att utforska kommunernas kostpolicydokument med fokus på äldre och förebyggande av undernäring.Författaren valde att analysera 29 av kommunernas kostpolicydokument vid insamling av data. Resultatet i studien visar hur olika kommuner arbetar utifrån olika mål i kostpolicydokumenten riktat mot äldre. De mål som framhålls i kommunernas kostpolicydokument är att måltidsverksamheten ska främja den medicinska hälsan genom matkultur och trivsel, främja delaktighet och socialt välbefinnande, främja livskvalitet utifrån helhetsperspektivet, främja säkra måltider med kvalitet och en engagerad kompetent personal så att ingen äldre ska lida av ofrivillig undernäring eller felnäring.En slutsats är att det varier mellan kommunerna vad man lyfter fram som viktigt samt att en del kommuner har inte uppdaterat sina kostpolicydokument med nya råd och riktlinjer.Sammanfattningsvis är det styrande dokumentet ansiktet utåt för organisationen och en vägledning för att verksamheterna ska nå målen.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
http://hdl.handle.net/2077/69457
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
Aideborn-2021.pdf (644.5Kb)
Datum
2021-08-30
Författare
Aideborn, Linda
Nyckelord
Undernäring, Måltidsmodellen, Äldreomsorg, kostpolicydokument
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV