När kommunen sagt sitt. Efterprocessen vid kommunal vindkraftsetablering
Sammanfattning
För att kunna styra framgångsrikt måste demokratiskt valda ledare försäkra sig om att deras beslut accepteras, eller åtminstone tolereras, av de flesta medborgare. Medan så väl forskare som praktiker framför allt har fokuserat på att skapa goda och inkluderande processer som leder fram till beslut som ett sätt att öka legitimiteten, handlar den här rapporten om vad som händer efter att ett kontroversiellt beslut har fattats. Som fall använder vi etablering av vindkraft, vilket är ett tyd¬ligt exempel på situationer där politiska representanter på lokal nivå behöver fatta svåra beslut som innebär att flera legitima intressen måste vägas mot varandra.
En explorativt inriktad intervjustudie med tretton beslutsfattare och tjänstepersoner från totalt fyra svenska kommuner visar att det finns få tecken på att kommunerna har någon tydlig strategi för hur de ska hantera processen efter kommunal tillstyrkan vid vindkraftsetableringar. Detta kan förstås utifrån hur det faktiska motståndet uppfattas, den långa och ofta utdragna processen, beslutsfattarnas uppfattning om sin demokratiska roll och den komplicerade frågans karaktär. Sammanfattningsvis visar materialet att efterprocessen utgör ett potentiellt missat tillfälle till att återknyta till befolkningen efter en uppslitande process.
Utgivare
School of Public Administration/Förvaltningshögskolan
Övrig beskrivning
Rapporten är skriven inom ramen för projektet ”Att förklara svåra beslut – ett nödvändigt ont i den representativa demokratin” som finansieras av Vetenskapsrådet. Rebecka Berg är pol master och Jenny de Fine Licht är projektledare och docent i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet
Fil(er)
Datum
2021-12Författare
Berg, Rebecka
de Fine Licht, Jenny
Nyckelord
vindkraft
kommuner
beslut
legitimitet
demokrati
offentlig förvaltning
Publikationstyp
report
ISSN
1401-7199
Serie/rapportnr.
Förvaltningshögskolans rapporter
162
Språk
swe