Show simple item record

dc.contributor.authorKarlsson, Jessica
dc.contributor.authorLundvall, Leonora
dc.date.accessioned2022-04-21T12:00:12Z
dc.date.available2022-04-21T12:00:12Z
dc.date.issued2022-04-21
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/71412
dc.descriptionBackground: Critically ill patients in intensive care have an average energy intake of around 60% of their estimated energy needs. A low energy intake may have an impact on clinical outcomes such as extended length of stay, extended time on a ventilator, increased mortality risk and increased risk of complications. Aim: The aim of the study is to investigate the effects of various nutritional strategies for clinical outcome measures in critically ill patients treated in intensive care settings. Method: Systematic literature study with analysis of quantitative studie. Data was analyzed according to content analysis. Results: In the literature study, which comprised of 21 articles, it emerged that different nutrition strategies were applied in an attempt to achieve more positive outcome measures. Nutritional strategies on which the results are based on were: Effects of early nutrition, Effects of concentrated enteral nutrition solution, Effects of implemented nutrition protocol, Effects of undernutrition with enteral nutrition, and Effects of complementary parenteral nutrition. Overall, the result was contradictory. Studies with similar nutritional strategies had different effects on clinical outcomes. Critically ill patients in intensive care have an energy intake far below their calculating energy needs. Conclusion: Since the study produced a mixed result, it is difficult to draw a general conclusion about which nutrition strategy has the best effect for clinical outcomes in critically ill patients in intensive care. However, it´s evident that nutrition for critically ill patients is important and that intensive care nurses may play a central role in nutrition treatment as they oversee the patient care plan.en_US
dc.description.abstractBakgrund: Kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvård har ett genomsnittligt energiintag under 60% av sitt beräknade energibehov. Ett lågt energiintag kan leda till påverkan på kliniska utfallsmått så som förlängd vårdtid, förlängd tid i ventilator, ökad risk för mortalitet och komplikationer. Syfte: Syftet med examensarbetet var att undersöka effekten av olika nutritionsstrategier för kliniska utfallsmått hos kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvård. Metod: Systematisk litteraturstudie med analys av kvantitativa studier. Resultatet har analyserats enligt innehållsanalys. Resultat: I litteraturstudien, som innehöll 21 artiklar, framkom det att olika nutritionsstrategier tillämpades i försök att nå fler positiva utfallsmått. Nutritionsstrategier som framkom i analysen av resultatet var: Effekter av tidig nutrition, Effekter av koncentrerad sondvälling, Effekter av implementerat nutritionsprotokoll, Effekter av undernutrition med enteral nutrition och Effekter av kompletterande parenteral nutrition. Sammantaget visar resultatet motstridiga riktningar och strategier. Undersökningar med liknande nutritionsstrategier hade olika effekt på kliniska utfallsmått. I resultatet framkommer att kritiskt sjuka patienter inom intensivvård har ett energiintag långt under sitt beräknande energibehov. Slutsats: Då studien gav motstridigt resultat är det svårt att dra någon generell slutsats om vilken nutritionsstrategi som har bäst effekt för kliniska utfallsmått hos kritiskt sjuka patienter inom intensivvård. Tydligt är att nutritionen för kritiskt sjuka patienter är viktig och att intensivvårdssjuksköterskor spelar en central roll i nutritionsbehandlingen.en_US
dc.language.isosween_US
dc.subjectNutritionsstrategien_US
dc.subjectenergiintagen_US
dc.subjectkliniska utfallsmåtten_US
dc.subjectvårdtiden_US
dc.subjectventilatortiden_US
dc.subjectmortalitetsrisken_US
dc.subjectkomplikationsrisken_US
dc.titleEffekten av olika nutritionsstrategier för kliniska utfallsmått hos kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvård.en_US
dc.title.alternativeThe effect of different nutrition strategies for clinical outcome measures in critically ill patients treated in intensive care.en_US
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokH1
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Institute of Health and Care Sciences
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record