• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Medicine / Institutionen för medicin
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Medicine / Institutionen för medicin
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ingen effekt av fermenterade sojaprodukter på blodfetter

En systematisk översikt bland vuxna individer med normala blodfettsnivåer

Abstract
Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget för att supplement av fermenterade sojaprodukter har en effekt på blodfetter hos vuxna med normala blodfettsnivåer. Metod: Litteraturinsamlingen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökningen utgick från tre block, där block 1 innefattade fermenterade sojaprodukter, block 2 blodfetter och block 3 RCT-studier. Inklusionskriterier var RCT-studier där man undersökt effekten av fermenterade sojaprodukter på blodfetter jämfört med placebo. Exklusionskriterier var studier med kombinerade interventioner samt studier där deltagarna fått en annan samtidig blodfettssänkande behandling. Deltagarna fick inte heller ha några sjukdomar som skulle kunna påverka utfallet. Studier som mötte valda kriterier inkluderades i översikten och granskades i fråga om risk för bias med hjälp av SBU:s granskningsmall “Bedömning av randomiserade studier”. En sammanvägd bedömning av resultatens tillförlitlighet gjordes enligt GRADE. Resultat: Sökningen resulterade i 106 unika träffar. Av dessa lästes nio artiklar i fulltext varav fyra inkluderades i översikten. Två av studierna bedömdes ha låg risk för bias och två bedömdes ha måttlig risk för bias. Dessa fyra studier utgjorde en studiepopulation på 285 personer. Interventionen pågick i 8–12 veckor. Ingen statistisk signifikant effekt sågs för utfallsmåtten totalkolesterol, LDL-C eller HDL-C. Slutsats: Det saknas vetenskaplig evidens för att fermenterade sojaprodukter har effekt på blodfetter hos vuxna. Tillförlitligheten för det sammanvägda resultatet är låg (++) för alla utfallsmått.
Degree
Student essay
Other description
Abstract: Aim: The aim of this systematic review was to investigate the scientific evidence that supplementation of fermented soy products influences blood lipids in adults with normal blood lipids. Methods: The systematic literature search was conducted on PubMed and Scopus. The search was based on three blocks, where block 1 included fermented soy products, block 2 blood lipids and block 3 RCT studies. Inclusion criteria were RCT studies examining the effect of fermented soy products on blood lipids compared with placebo. Exclusion criteria were studies with combined interventions and studies in which the participants received another combined lipid-lowering treatment. The participants were not allowed to have any diseases that could affect the outcome. Studies that met the selected criteria were included in the review. Risk of bias was assessed using SBU’s template “Assessment of randomized studies”. The certainty of the results was assessed according to GRADE. Results: The literature search resulted in 106 unique hits. Of these, nine articles were read in full, of which four were included in the review. Two studies were assessed to have a low risk of bias and two to have a moderate risk of bias. The study population consisted of 285 individuals and the intervention lasted for 8-12 weeks. No statistically significant effect was seen for the outcome measures total cholesterol, LCL-C or HDL-C. Conclusion: There is no scientific evidence that fermented soy products influences blood lipids in adults. The reliability of the weighted result is low (++) for all outcome measures.
URI
https://hdl.handle.net/2077/72213
Collections
  • Kandidatuppsatser, Dietistprogrammet
View/Open
Kandidatuppsats (803.5Kb)
Date
2022-06-21
Author
Lindman, Paulina
Nordqvist, Julia
Keywords
Blodfetter
lipidprofil
HDL-C
LDL-C
totalkolesterol
kardiovaskulär sjukdom
cheonggukjang
doenjang
fermenterad soja
fermented soy
cardiovascular disease
total cholesterol
lipid profile
Blood lipids
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV