Ingen effekt av fermenterade sojaprodukter på blodfetter
En systematisk översikt bland vuxna individer med normala blodfettsnivåer
Sammanfattning
Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka det vetenskapliga
underlaget för att supplement av fermenterade sojaprodukter har en effekt på
blodfetter hos vuxna med normala blodfettsnivåer.
Metod: Litteraturinsamlingen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus.
Sökningen utgick från tre block, där block 1 innefattade fermenterade
sojaprodukter, block 2 blodfetter och block 3 RCT-studier. Inklusionskriterier
var RCT-studier där man undersökt effekten av fermenterade sojaprodukter på
blodfetter jämfört med placebo. Exklusionskriterier var studier med
kombinerade interventioner samt studier där deltagarna fått en annan samtidig
blodfettssänkande behandling. Deltagarna fick inte heller ha några sjukdomar
som skulle kunna påverka utfallet. Studier som mötte valda kriterier
inkluderades i översikten och granskades i fråga om risk för bias med hjälp av
SBU:s granskningsmall “Bedömning av randomiserade studier”. En
sammanvägd bedömning av resultatens tillförlitlighet gjordes enligt GRADE.
Resultat: Sökningen resulterade i 106 unika träffar. Av dessa lästes nio artiklar i fulltext
varav fyra inkluderades i översikten. Två av studierna bedömdes ha låg risk för
bias och två bedömdes ha måttlig risk för bias. Dessa fyra studier utgjorde en
studiepopulation på 285 personer. Interventionen pågick i 8–12 veckor. Ingen
statistisk signifikant effekt sågs för utfallsmåtten totalkolesterol, LDL-C eller
HDL-C.
Slutsats: Det saknas vetenskaplig evidens för att fermenterade sojaprodukter har effekt
på blodfetter hos vuxna. Tillförlitligheten för det sammanvägda resultatet är
låg (++) för alla utfallsmått.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Abstract:
Aim: The aim of this systematic review was to investigate the scientific evidence
that supplementation of fermented soy products influences blood lipids in
adults with normal blood lipids.
Methods: The systematic literature search was conducted on PubMed and Scopus. The
search was based on three blocks, where block 1 included fermented soy
products, block 2 blood lipids and block 3 RCT studies. Inclusion criteria
were RCT studies examining the effect of fermented soy products on blood
lipids compared with placebo. Exclusion criteria were studies with
combined interventions and studies in which the participants received
another combined lipid-lowering treatment. The participants were not
allowed to have any diseases that could affect the outcome. Studies that met
the selected criteria were included in the review. Risk of bias was assessed
using SBU’s template “Assessment of randomized studies”. The certainty of
the results was assessed according to GRADE.
Results: The literature search resulted in 106 unique hits. Of these, nine articles were
read in full, of which four were included in the review. Two studies were
assessed to have a low risk of bias and two to have a moderate risk of bias.
The study population consisted of 285 individuals and the intervention
lasted for 8-12 weeks. No statistically significant effect was seen for the
outcome measures total cholesterol, LCL-C or HDL-C.
Conclusion: There is no scientific evidence that fermented soy products influences blood
lipids in adults. The reliability of the weighted result is low (++) for all
outcome measures.
Samlingar
Fil(er)
Datum
2022-06-21Författare
Lindman, Paulina
Nordqvist, Julia
Nyckelord
Blodfetter
lipidprofil
HDL-C
LDL-C
totalkolesterol
kardiovaskulär sjukdom
cheonggukjang
doenjang
fermenterad soja
fermented soy
cardiovascular disease
total cholesterol
lipid profile
Blood lipids
Språk
swe