Effekten av surdegsbröd på postprandiellt glukos och insulin jämfört med bröd hävt på jäst
En systematisk översiktsartikel på friska vuxna
Abstract
Syfte:
Syftet med den här systematisk översiktsartikel är att undersöka det vetenskapliga underlaget för surdegsbröds effekt på postprandiellt glukos och insulin jämfört med bröd hävt på jäst.
Metod:
Litteratursökningen till översiktsartikeln genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Det totala antalet unika studier som identifierades var 81 stycken. Via snowballing-metoden hittades ytterligare en studie som granskades. Efter litteratursökningen genomfördes databearbetningen där första steget var att granska samtliga artiklars relevans genom att läsa titel och abstract. Därefter lästes åtta artiklar i fulltext varav sex exkluderades då de ej uppfyllde inklusions- och exklusionskriterierna. Det fanns två studier av relevans för att besvara syftet till den systematiska översiktsartikeln i fråga.
Artiklar som inkluderades i studien var de som hade friska vuxna, män och kvinnor, 18-75 år med normalt BMI, 18.5-24.9 kg/m² som sin population. Följaktligen inkluderades endast studier med RCT som design samt med en kolhydratsbelastning på 50 g där interventions- samt kontrollbrödet var bakat på vete. De inkluderade studierna behövde ha arean under kurvan för glukos och insulin som utfallsmått.
För att bedöma risk för systematisk snedvridning av resultat i de inkluderade studierna användes statens beredning för medicinsk och social utrednings (SBU) granskningsmall ”Bedömning av randomiserad studie (effekt av att tilldelas intervention)”. En bedömning gjordes för varje utfallsmått från de inkluderade studierna. Därefter utfördes en evidensgradering via the Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE) och Metodboken på SBU:s hemsida.
Resultat:
Båda de inkluderade studierna bedömdes ha måttlig risk för bias. Följaktligen presenterade båda studierna en sänkning av postprandiellt glukos och insulin AUC efter intag av surdegsbröd jämfört med kontrollbröd. Dock observerades signifikanta skillnader endast i en av studierna. Vid sammanvägning av resultaten gjordes avdrag för bland annat precision.
Slutsats:
Det råder låg vetenskaplig evidens (++) kring surdegsbröds sänkande effekt på postprandiellt glukos och insulin jämfört med vitt bröd.
Degree
Student essay
Other description
The effect of sourdough bread on postprandial glucose and insulin compared with bread leavened on yeast – A systematic review on healthy adults.
Abstract:
Aim:
The aim of this systematic review is to examine the scientific basis for the effect of sourdough bread on postprandial glucose and insulin compared with bread leavened with yeast.
Methods:
The literature search for the review article was performed in the databases PubMed and Scopus. The total number of unique studies identified was 81. Via the snowballing method, one more study was found and examined. After the literature search the data processing was carried out where the first step was to examine the relevance of all articles by reading title and abstract. Eight articles were then read in full text of which six were excluded because they did not meet the inclusion and exclusion criteria. There were two studies of relevance to the purpose of the systematic review article in question.
Articles included in the study where those who had healthy adults, men and women, 18-75 years with a normal BMI, 18.5-24.9 kg/m² as their population. Consequently, only studies with RCT as a design and with a carbohydrate load of 50 g were included, where the intervention and control bread were baked with wheat. The included studies needed to have area under the curve for glucose and insulin as outcome measures.
To evaluate the risk of systematic distortion of results in the included studies, the Swedish National Board of Medicine and Social Investigation (SBU’s) examination templates ”Bedömning av randomiserad studie (effekt av att tilldelas intervention)” was used. An assessment was made for each of the outcome measures of the included studies. Subsequently a grading of evidence was preformed via the Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE) and the Method Book on SBU’s website.
Results:
Both included studies were judged to have a moderate risk of bias. Consequently, both studies presented a decrease in postprandial glucose and insulin AUC after consuming sourdough bread compared to the control bread. However, significant differences were observed in only one of the studies. When weighing the results deductions were made for, among other thing, precision.
Conclusion:
There is low scientific evidence (++) about the lowering effect of sourdough bread on postprandial glucose and insulin compared to white bread.
Collections
View/ Open
Date
2022-06-21Author
Bäckström, Sebastian
Fiedler, Felicia
Keywords
Glukos
Insulin
Postprandiell
Surdeg
Bröd
AUC
Bread
Sourdough
Postprandial
Glucose
Language
swe