Måste man utesluta gluten?
Effekten av gluten på IBS-symptom hos vuxna med IBS
Sammanfattning
Syfte: Denna systematiska litteraturstudie sammanställer evidensen gällande effekten av gluten på totala IBS symtom mätt med IBS-SSS samt IBS-symptomen: buksmärta (intensitet), buksmärta (frekvens) samt buksvullnad. Metod: Datainsamling genomfördes i PubMed och Scopus, med MeSh-termer så som “gluten, diet” och “Diet, gluten free”. Litteraturen granskades efter titel, artikeltyp och ålder och därefter genom att läsa abstract. Inklusionskriterierna var följande: RCT studier på vuxna ≥ 18 år med IBS (diagnos enligt Rome IV). Intervention med ett dagligt intag av gluten och kontroll med glutenfri kost. IBS-SSS som primärt utfallsmått och buksmärta (intensitet), buksmärta (frekvens) samt buksvullnad som sekundära utfallsmått. Exklusionskriterierna var följande: studier på barn, studier på NCGS, IBD och celiaki, studier som var äldre än tio år samt studier på andra språk än engelska och svenska. Risk för bias och tillförlitlighet bedömdes med hjälp av "Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT)" samt GRADE (1). Resultat: Sökningen resulterade i 96 träffar i Pubmed och 64 träffar i Scopus. Åtta artiklar lästes i fulltext. Tre artiklar uppfyllde PICO och risk för bias bedömdes. Nordin et al. och Mohseni et al. bedömdes ha låg respektive måttlig risk för bias, medan Rej et al. bedömdes ha hög risk för bias och exkluderades därför. Både Nordin et al. och Mohseni et al. studerade effekten av glutenintag och båda studierna visade på försämring hos både interventions- och kontrollgruppen gällande IBS-SSS och symptom, även om resultaten inte var kliniskt eller statistiskt signifikanta.
Slutsats: Denna systematiska översikt visar att intag av gluten inte har någon effekt på IBS-SSS samt IBS-symtom med måttlig tillförlitlighet (+++).
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Do I have to exclude gluten? The effect of gluten on IBS symptomes in adults.
Abstract:
Aim: This systematic literature study compiles the evidence regarding the effect of gluten on total symptoms measured with IBS-SSS and the IBS-symptoms: abdominal pain (intensity), abdominal pain (frequency) and abdominal distension. Methods: Data collection was carried out in PubMed and Scopus, with MeSh-terms such as "gluten, diet" and "Diet, gluten free". The literature was reviewed by title, article type and age and thereafter through reading abstracts. The inclusion criteria were the following: RCT-studies on adults ≥ 18 years old, with IBS (diagnosis according to Rome IV). Intervention with a daily intake of gluten and control with a gluten free diet. IBS-SSS as a primary measure of outcomes and abdominal pain (intensity), abdominal pain (frequency) and abdominal distension as secondary measures of outcome. The exclusion criteria were the following: studies on children, studies on NGCS, IBD and celiac disease, studies that were more than ten years old and studies in other languages than English and Swedish. Risk of bias and reliability was evaluated with help of "Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT)" and GRADE (1). Results: The searches resulted in 96 hits in PubMed and 64 in Scopus. Eight articles were read in full text. Three articles met PICO and risk of bias was assessed. Nordin et al. and Mohseni et al. was estimated to have low and moderate risk of bias, whereas Rej et al. was estimated to have high risk of bias and was therefore excluded. Both Nordin et al. and Mohseni et al. studied the effect of gluten intake and both studies showed improvement in both intervention and control regarding IBS-SSS and IBS-symptoms, even though the results were not of clinical nor statistical significance.
Conclusion: This systematic review shows that intake of gluten does not effect IBS-SSS and IBS-symptoms with moderate reliability (+++).
Samlingar
Fil(er)
Datum
2022-06-22Författare
Eng, Emy
Lind, Elsa
Nyckelord
IBS
gluten
IBS-SSS
Språk
swe