Vad påverkar redovisningsvalet hos onoterade koncernbolag? Med avseende på valmöjligheten mellan K3 och IFRS för onoterade koncernbolag
Sammanfattning
Syfte: Denna studie har två syften. Först undersöks hur fördelningen mellan ser ut mellan de som tillämpar K3 och IFRS ser ut. Vi använder sju oberoende variabler för att analysera hur de påverkar valet av regelverk hos onoterade koncernbolag.
Avgränsningar: Studien är avgränsad till onoterade koncernbolag som har minst 50 anställda och minst 20 miljoner i balansomslutning.
Metod: Vi tillämpar en kvantitativ metod. Studiens huvudfokus är författarnas definition av onoterade koncernbolag i Sverige och är begränsad till de valda företagens senaste årsredovisning. Vi använder Nvivo för att läsa av vilket regelverk som tillämpas och använder en logistisk regressionsmodell för att analysera olika variablers påverkan på det valet.
Resultat & Slutsats: Fördelningen mellan företag som tillämpar regelverket K3 och IFRS var i linje med tidigare forskning. Den logistiska regressionen gav oss resultat som på många sätt gick bekräftade tidigare forskning. Faktorer som vi på förhand, med stöd från tidigare studier, med undantag för koncernbolagens omsättning, trodde skulle ha väsentlig påverkan på valet hade inte det. Trots det så gav resultatet av regressions-analysen oss visserligen empiriskt stöd för att tre variabler hade signifikant påverkan på valet av regelverk.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2022-09-08Författare
Jensen, Jason
Dedic, Mirza
Nyckelord
K3
IFRS
onoterade koncernbolag
omsättning
skuldsättningsgrad
ROA
IMAT
EK
Serie/rapportnr.
Redovisning
21/22:21
Språk
swe