• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Barnobesitas och kostvanor: En enkätstudie om kostrelaterade behov och vanor hos familjer i Friskvårdsgruppen

Abstract
Övervikt och fetma är ett av vår tids största utmaningar och folkhälsoproblem. Ungefär hälften av Sveriges befolkning lever med övervikt eller fetma, och idag finns en snabbare ökning hos barn och unga än hos äldre. I Friskvårdsgruppen Kungsbacka och Laholm arbetar hälsopedagoger, utvecklare och ungdomskonsulenter för att främja hälsan hos barn och ungdomar med obesitas, främst genom fysisk aktivitet. Dock utgör kosten en viktig aspekt för att förebygga och behandla övervikt och fetma, och frågan är om det finns ett intresse och behov att införa mer kostrelaterade aktiviteter i verksamheten. Hur ser familjernas kostvanor och behov ut relaterat till kost? Med detta i åtanke tog studiens syfte fram: att utforska kostvanor och kostrelaterade behov hos familjer i Friskvårdsgruppen. För att besvara syftet användes en webbaserad enkätstudie som metod. Enkäten skickades till vårdnadshavare i Friskvårdsgruppen, där totalt 39 svar erhölls. Resultatet visade att såväl vårdnadshavare som barn understiger rekommendationer gällande intag av grönsaker, frukt och bär samt fullkorn, vilket är i likhet med resten av Sveriges befolkning. Det tycktes finnas ett samband mellan vårdnadshavares och barns grönsaksintag. De flesta önskade inte mer stöd gällande kost, samtidigt som många tyckte att matlagningsdagar verkade intressant att implementera i verksamheten. Slutsatsen som kan dras är att det finns ett intresse för praktiskt tillämpade aktiviteter, samtidigt som intresset för kostrelaterat stöd var lågt. Trots att många inte ville ha mer stöd anses det finnas behov av hälsofrämjande insatser med fokus på kost.
Degree
Student essay
URI
https://hdl.handle.net/2077/73629
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
Ingemansson, Nordin 2022.pdf (1.967Mb)
Date
2022-09-16
Author
Ingemansson, Kajsa
Nordin, Louise
Keywords
övervikt, fetma, barnobesitas, kostvanor, behov
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV