Show simple item record

dc.contributor.authorIngemansson, Kajsa
dc.contributor.authorNordin, Louise
dc.date.accessioned2022-09-16T05:40:57Z
dc.date.available2022-09-16T05:40:57Z
dc.date.issued2022-09-16
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/73629
dc.description.abstractÖvervikt och fetma är ett av vår tids största utmaningar och folkhälsoproblem. Ungefär hälften av Sveriges befolkning lever med övervikt eller fetma, och idag finns en snabbare ökning hos barn och unga än hos äldre. I Friskvårdsgruppen Kungsbacka och Laholm arbetar hälsopedagoger, utvecklare och ungdomskonsulenter för att främja hälsan hos barn och ungdomar med obesitas, främst genom fysisk aktivitet. Dock utgör kosten en viktig aspekt för att förebygga och behandla övervikt och fetma, och frågan är om det finns ett intresse och behov att införa mer kostrelaterade aktiviteter i verksamheten. Hur ser familjernas kostvanor och behov ut relaterat till kost? Med detta i åtanke tog studiens syfte fram: att utforska kostvanor och kostrelaterade behov hos familjer i Friskvårdsgruppen. För att besvara syftet användes en webbaserad enkätstudie som metod. Enkäten skickades till vårdnadshavare i Friskvårdsgruppen, där totalt 39 svar erhölls. Resultatet visade att såväl vårdnadshavare som barn understiger rekommendationer gällande intag av grönsaker, frukt och bär samt fullkorn, vilket är i likhet med resten av Sveriges befolkning. Det tycktes finnas ett samband mellan vårdnadshavares och barns grönsaksintag. De flesta önskade inte mer stöd gällande kost, samtidigt som många tyckte att matlagningsdagar verkade intressant att implementera i verksamheten. Slutsatsen som kan dras är att det finns ett intresse för praktiskt tillämpade aktiviteter, samtidigt som intresset för kostrelaterat stöd var lågt. Trots att många inte ville ha mer stöd anses det finnas behov av hälsofrämjande insatser med fokus på kost.en_US
dc.language.isosween_US
dc.subjectövervikt, fetma, barnobesitas, kostvanor, behoven_US
dc.titleBarnobesitas och kostvanor: En enkätstudie om kostrelaterade behov och vanor hos familjer i Friskvårdsgruppenen_US
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record