Måltidsskapandets utmaningar och framgångsfaktorer inom äldreomsorgen En jämförande studie inom en privat och en offentlig verksamhet med fokus på chefers måltidserfarenheter, menyspråk och estetisk gestaltning
Abstract
Studien handlar om måltidsskapandet inom äldreomsorgen. Syftet med studien är att jämföra måltidsskapandet i äldreomsorgen inom en privat och en offentlig verksamhet. Metoden består av en kombination av kvalitativ innehållsanalys och dokumentanalyser. Materialet omfattar semi-strukturerade intervjuer, menyanalyser och fotoanalyser. Resultatet visar framgångsfaktorer och utmaningar inom måltidsskapandet samt skillnaderna i menyspråket och estetisk gestaltning av maträtter. Båda verksamheterna har aktiviteter såsom bakning och tillämpar kulturella mattraditioner som bidrar till gemenskap och tillhörighet. En av utmaningarna i att kunna erbjuda ett flexibelt måltidsutbud är utformningen av matbeställningssystemet som i dagsläget kräver att matbeställningarna görs 7–14 dagar i förväg innan servering. Tillämpningen av måltidsrelaterade utbildningar till vårdpersonalen varierar mellan verksamheterna. Menyerna gestaltas på olika sätt både skriftligt, muntlig och med hjälp av bildbibliotek. Bilderna visar att porslinet är anpassat utefter äldre men visar tydliga skillnader i estetisk gestaltning mellan verksamheterna. Slutsatsen är att det finns förbättringsområden framför allt inom måltidssystemet samt gällande menyspråket i båda verksamheterna.
Degree
Student essay
Date
2022-11-29Author
Ehrenberger, Louise
Kouva, Sandra
Köylü, Berkan
Keywords
Estetisk gestaltning, menyspråk, måltider inom äldreomsorgen
Language
swe