• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Måltidsskapandets utmaningar och framgångsfaktorer inom äldreomsorgen En jämförande studie inom en privat och en offentlig verksamhet med fokus på chefers måltidserfarenheter, menyspråk och estetisk gestaltning

Sammanfattning
Studien handlar om måltidsskapandet inom äldreomsorgen. Syftet med studien är att jämföra måltidsskapandet i äldreomsorgen inom en privat och en offentlig verksamhet. Metoden består av en kombination av kvalitativ innehållsanalys och dokumentanalyser. Materialet omfattar semi-strukturerade intervjuer, menyanalyser och fotoanalyser. Resultatet visar framgångsfaktorer och utmaningar inom måltidsskapandet samt skillnaderna i menyspråket och estetisk gestaltning av maträtter. Båda verksamheterna har aktiviteter såsom bakning och tillämpar kulturella mattraditioner som bidrar till gemenskap och tillhörighet. En av utmaningarna i att kunna erbjuda ett flexibelt måltidsutbud är utformningen av matbeställningssystemet som i dagsläget kräver att matbeställningarna görs 7–14 dagar i förväg innan servering. Tillämpningen av måltidsrelaterade utbildningar till vårdpersonalen varierar mellan verksamheterna. Menyerna gestaltas på olika sätt både skriftligt, muntlig och med hjälp av bildbibliotek. Bilderna visar att porslinet är anpassat utefter äldre men visar tydliga skillnader i estetisk gestaltning mellan verksamheterna. Slutsatsen är att det finns förbättringsområden framför allt inom måltidssystemet samt gällande menyspråket i båda verksamheterna.
Examinationsnivå
Student essay
URL:
https://hdl.handle.net/2077/74317
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
Koylu_Ehrenberger_Kouva 2022.pdf (1.930Mb)
Datum
2022-11-29
Författare
Ehrenberger, Louise
Kouva, Sandra
Köylü, Berkan
Nyckelord
Estetisk gestaltning, menyspråk, måltider inom äldreomsorgen
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV