Att förstå – en förutsättning för ett givande möte. Om bemötande och förhållningssätt i socialtjänstens individ- och familjeomsorg
Sammanfattning
Syftet med denna uppsats var att belysa bemötandet inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg. Ta reda på hur socialsekreterare respektive klienter ser på bemötande och vad ett gott bemötande är för dem, vad som är viktigt i mötet och för kontakten. Undersöka vilka möjligheter och hinder det finns för ett gott bemötande och vilken påverkan myndighetsutövningen har.
Som metod använde vi en kvalitativ intervjuundersökning. Fyra socialsekreterare intervjuades, två från ett socialkontor där myndighetsutövning är ett påtagligt inslag i arbetet och två från ett resursteam där myndighetsutövning av utredande karaktär inte finns med. Tre klienter, med erfarenheter av att ha eller ha haft kontakt med bägge verksamheterna intervjuades också. De intervjuade fick svara på frågor kring fem teman; bemötande, mötet, kontakten, hinder/möjligheter och myndighetsutövning.
För tolkning av intervjuerna användes tre olika perspektiv. Resultaten visade att ett gott bemötande handlar om att kunna förstå och respektera just den individen man står inför i varje specifikt möte. I mötet och kontakten mellan socialsekreterare och klient är det viktigt med öppenhet och tydlighet, att de berörda förstår kontakten och vad den innebär. Hinder för ett gott bemötande är när tid till planering, eftertanke och reflektion saknas, samt när samverkan med andra verksamheter inte fungerar. I klientärenden som börjar med en anmälan eller på annat sätt innebär att man måste gå emot klienten, blir det också svårare att ge ett gott bemötande. Det som underlättar och möjliggör att man kan förändra bemötandet är handledning samt tid och möjlighet till reflektion och dialog själv och tillsammans med kollegor. Frivillig kontakt från klienten ger också bättre förutsättningar för ett gott bemötande.
För att myndighetsutövningen inte skall bli ett hinder i mötet och medföra att klienten känner sig illa bemött, är det viktigt att den professionelle är medveten om innebörden, lyhörd inför hur situationen blir för klienten. Det är angeläget att samtala kring vad myndighetsutövningen innebär så de inblandade förstår.
Att kunna ge ett gott bemötande i olika situationer och i mötet med skilda kategorier av klienter kräver att man reflekterar över vad som sker i mötet, reflekterar över och är medveten om sig själv, sina värderingar och olika handlingsalternativ samt att man får hjälp och stöd i detta från kollegor och hela organisationen.
Examinationsnivå
Student essay
Datum
2008-01-10Författare
Eriksson, Eva-Britt
Mattsson, Karin
Nyckelord
socialtjänst
myndighetsutövning
bemötande
förhållningssätt
Språk
swe