Restaurang- och kökslärares syn på upplevelseproduktion i lärandet. En studie om att bemöta och tillfredställa elevens fem sinnen
Abstract
Sammanfattning
Denna studie baseras på några yrkeslärares uppfattningar om bemötande och upplevelse-
skapande i undervisningen, för att utveckla elevens lärande i det postmoderna samhället.
Syftet med undersökningen var att studera hur restaurang- och kökslärare strategiskt arbetar
med att integrera upplevelser i sitt lärande, för att tillfredställa elevens fem sinnen, syn,
hörsel, känsel, lukt och smak i undervisningsmiljön. Därtill vad de uppfattar som utgör hinder
för att kunna lyckas realisera detta.
Med en kvalitativ metod baserad på bandade intervjuer utfördes studien i Västra Götaland, vid
fyra utvalda hotell- och restaurangskolor. Urvalet gjordes från skolverkets information och
ifrån skolornas hemsidor på internet. Intervjusamtalen utfördes i varje skola med två olika
lärare, från restaurang respektive kök. Studien visar hur lärarna uppfattar begrepp som
upplevelsebaserat lärande, upplevelseproduktion och hur de tillämpar det i undervisnings-
praktik. De svarade på intervjufrågor utifrån individuella tolkningar och sitt perspektiv som
lärare
Resultaten har redovisats under tre områden, elevens bemötande, upplevelseproduktion och
integration av upplevelser i lärande, för att tillfredställa elevens fem sinnen. Även hinder
framförs.
Undersökningen visar att restaurang- och kökslärare har intresse och ambitionen att erbjuda
upplevelser i lärande. Men det finns hinder som ligger i organisationens struktur och brister på
kunskaper i upplevelseområdet som negativt påverkar lärandestruktur och ökar missnöjet.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2008Author
Nafaa Bejaoui
Keywords
Yrkeslärare
bemötande
lärande
upplevelseprodukt
Language
sv