dc.contributor.author | Klasson, Wasty | |
dc.date.accessioned | 2008-11-29T22:36:17Z | |
dc.date.available | 2008-11-29T22:36:17Z | |
dc.date.issued | 2004 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/18782 | |
dc.description.abstract | De funktionella svårigheterna vid ätandet kan delas in i intagande av mat, sväljning och ork:
* intagande av mat
att hantera maten på tallriken, att föra maten till munnen och att samtidigt sitta ordentligt
* sväljning
öppna/stänga munnen, hantera maten i munnen och att svälja
* ork
ork att genomföra en hel måltid, äthastighet, mängd uppäten mat
Förutom nämnda ätproblem finns det flera möjliga faktorer som kan påverka hur mycket man äter, till exempel nedsatt aptit, depression och måltidsmiljön.
Personer med tugg- och /eller sväljsvårigheter kan oftast inte eller orkar inte äta tillräckligt stora portioner med mat. Därför är det viktigt att till den lilla portionen mat alltid använda sig av energitäta livsmedel. Det finns idag i handeln produkter som är tillfredsställer dessa behov. | en |
dc.language.iso | swe | en |
dc.relation.ispartofseries | Tematiska rum | en |
dc.relation.ispartofseries | Näring och ätande | en |
dc.title | Svårt att tugga och svälja - Konsistensanpassad mat | en |
dc.type | Text | en |
dc.type.svep | article, other scientific | en |