Access to Justice på Svenska -En undersökning av tillgången till rätten vid tre byråer för gratis juridisk rådgivning i Göteborg
Sammanfattning
Efter en lång nästan enbart teoretisk utbildning är denna examensuppsats skriven utifrån min vilja att få se juridikens praktiska uttryck hos människor som behöver den. Jag har arbetat vid tre byråer för gratis juridisk rådgivning i och kring Göteborg. Sedan har jag analyserat mina erfarenheter och insamlade material utifrån teorier kring begreppet Access to Justice. En huvudsakligen anglosaxisk tanketradition kring människors möjligheter att utkräva sin juridiska rättigheter.
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur de människor som söker hjälp vid de tre praktikplatser jag arbetat på under hösten 2004 får tillgången till rätten, och hur de svenska rättshjälpsinstitutionerna fungerar i förhållande till dessa människors behov och möjligheter.
Det första innehållskapitlet, kapitel 2, ägnas åt rätten idag. Jag presenterar först en modell av hur rätten och tillgången till rätten kan fungera. Jag problematiserar modellen utifrån några exempel på faktiska hinder för tillgången till rätten som människor drabbas av. Avslutningsvis fördjupar jag mig i två av de inomrättsliga åtgärder som har skapats för att bemöta dessa hinder. Rättshjälpssystemet och Diskrimineringsombudsmännen. I kapitel 3 och 4 ger jag en mer mångfaldig bild av problem som hindrar tillgång till rätten. Dels utifrån mina praktiska erfarenheter från praktikarbetet (kapitel 3) och dels utifrån teorier kring begreppet Access to Justice (kapitel 4). Slutligen analyserar och diskuterar jag förhållandet mellan mina erfarenheter, teorierna kring begreppet Access to Justice och den svenska rättsliga regleringen i kapitel 5 och 6. Jag presenterar en anpassad model av rättens funktion, så som jag mött den på de byråer jag praktiserat, och säger något litet om vad jag skulle önska av rättslig utveckling i Sverige.
Trevlig läsning
Tomas Wennerblom
Examinationsnivå
Student essay
Universitet
Göteborg University. School of Business, Economics and Law