Retorik i gymnsasieskolan. En granskning av läroböcker i svenska för gymnasieskolan
Abstract
Denna undersökning utgår ifrån sex olika läroböcker för svenska på gymnasieskolan. Böckerna blir undersökta utifrån retorikens grundtankar, med läroplanens mål om anpassning till situation och mottagare som en grundläggande bas. Syftet har varit att granska hur och i vilken utsträckning ämnet retorik behandlas i läroböcker för svenska på gymnasieskolan.
De olika läroböckerna är riktade mot yrkesförberedande- och studieförberedandeprogram, men målen som finns i läroplanen är desamma för alla program. Eftersom läroplanen ställer krav på anpassning till situation och mottagare i tal och skrift krävs det att eleverna får lära sig metoder för att anpassa. Metoder att anpassa finns i retoriken, vilket bl.a. gör att retoriken kan ses som en förutsättning för att man skall kunna uppnå läroplanens mål.
Skillnaderna mellan de granskade böckerna är stora. För att tydliggöra skillnader och likheter redovisas resultatet under kategorier med direkt eller nära koppling till retoriken. Dessa kategorier är: Talarens plikter och den grekiska triaden, Den klassiska retorikens partessystem, Nervositet och talängslan, Argumentation, Skrivprocessen samt Att ge respons och att lyssna. Resultatet av undersökningen visar att de läroböcker som är riktade mot studieförberedande program förmodligen ger eleverna den baskunskap som behövs för att förbereda och genomföra egna tal. Läroböckerna som är riktade till de yrkesförberedande programmen ger däremot inte, med ett undantag, tillräckliga baskunskaper när det gäller talkonstruktion och att hålla tal.
Degree
Student essay