• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Medicine / Institutionen för medicin
  • Kandidatuppsatser, Folkhälsovetenskapligt program
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Institute of Medicine / Institutionen för medicin
  • Kandidatuppsatser, Folkhälsovetenskapligt program
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Internetbaserad skolmatsenkät - Enkätfrågor framtagna för Skolmatsakademin i Västra Götaland

An internet based school meal questionnaire - Questions produced for Skolmatsakademin in Västra Götaland

Sammanfattning
Introduktion: Skolmatsakademin är ett projekt inom Västra Götalandsregionen som vänder sig till lärare, pedagoger, måltidspersonal, skolsköterskor, föräldrar och elever med syftet att skapa en positiv attityd till skolmaten samt kunskap om hur mat påverkar hälsa och miljö. Skolan har stora möjligheter att påverka barn och ungdomar i deras matvanor genom att servera bra och näringsriktig kost, samt förmedla en positiv syn på mat och måltider till eleverna. Syfte: Utifrån en vetenskaplig förstudie, kring de faktorer som påverkar upplevelsen i skolmatsalen, kommer enkätfrågor att formuleras. Frågornas validitet kommer att mätas i två pilotstudier och enkätfrågorna kommer senare användas och distribueras av Skolmatsakademin i form av en internetbaserad skolmatsenkät. Metod: Metodavsnittet är en generell beskrivning om hur en enkät är uppbyggd. Här beskrivs hur utformning av en kvantitativ enkät bör gå tillväga. Två pilotstudier har genomförts, varav den senare på elever från studiepopulationen. Under denna pilotstudie har eleverna även gett svar på tre frågor angående enkätens längd och utformning i en utvärderingsblankett. Resultat: Sammanställning av utvärderingsblanketten visar att 94,5 % av eleverna tycker att enkätfrågorna är lätta att förstå, samt 89 % anser att enkäten är lagom lång. Den slutgiltiga skolmatsenkäten innehåller 15 frågor som alla på något sätt behandlar elevernas upplevelser kring skolmaten och matsalsmiljön. Diskussion: Efter både pilotstudie 1 och 2 har ett flertal redigeringar gjorts av enkätfrågorna. Några frågor har tagits bort, några har av olika skäl omformulerats samt några har lagts till. Deltagande kommuner och stadsdelar i Skolmatsakademin kommer med hjälp av skolmatsenkäten kunna ta fram data för hela kommunen samt per enskild skola. Dessa data kan sedan användas i arbetet kring skolmaten och matsalsmiljön.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Folkhälsovetenskapligt program
URL:
http://hdl.handle.net/2077/20472
Samlingar
  • Kandidatuppsatser, Folkhälsovetenskapligt program
Fil(er)
gupea_2077_20472_1.pdf (281.7Kb)
Datum
2009-06-18
Författare
Johansson, Hanna
Kvarth, Malin
Nyckelord
Skolmatsenkät, internetbaserad, skollunch, matsalsmiljö, pilotstudie
School meal questionnaire, internet based, school food, environment of the refectory, pilot study
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV