En jämförande studie av Svenska som andraspråksundervisningen i två kommuner i Västra Götaland
Sammanfattning
Syftet med uppsatsen har varit att ta reda på vem som hr rätt till undervisning i svenska som andraspråk. Vi ville få kunskap om hr rektorerna på grundskolor i Uddevalla och Vänersborgs kommun tillämpar och tolkar skollagen. Dessutom ville vi ta reda på om elever med utländsk bakgrund får den undervisning som de har rätt till i svenska som andraspråk. Vi undersökte hr rektorerna fick kontinuitet och ekonomi i verksamheten och om det finns extra ekonomiska medel för svenska som andraspråksundervisningen.
De metoder vi använt för att få material till undersökningen är både av kvantitativ och kvalitativ karaktär. Den kvantitativa metoden vi använde utgjordes av en enkät för att få ett grundmaterial och även för att få bredd till uppsatsen. Den kvalitativa metoden bestod av intervjuer med en grundskolerektor i varje kommun och personal på kommunens ekonomiavdelning.
Alla rektorer i undersökningen har kunskap om att elever med annat modersmål än svenska har rätt att läsa svenska som andraspråk. Det finns styrregler för rektorerna att följa i Grundskoleförordningen 2 kap. 15§. Kriterierna i 15§ är i grunden tydliga men i och med formuleringen ”om det behövs” ges rektorerna möjlighet att utifrån eget tycke och behov följa dem. Flertalet rektorer uppger att man inte anordnar svenska som andraspråk som eget ämne.
I kommunernas skolplaner och i skolornas arbetsplaner saknas direktiv för hur man ska arbeta med flerspråkiga elevers språk- och kunskapsutveckling. På skolor med stor andel flerspråkiga elever finns de bäst utbildade svenska som andraspråkslärarna. Rektorerna hr utöver elevpengen ett strukturbidra som grundar sig på föräldrars härkomst och utbildningsnivå. Man satsar mer pengar på skolan i Vänersborg än i Uddevalla.
Examinationsnivå
Student essay
Fil(er)
Datum
2010-01-11Författare
Andersson, Inger
Zahmoul, Isabella
Språk
swe